Crveni križ FBiH poslao kamione pomoći za Tursku, akcija se nastavlja

Za Republiku Tursku u područja razorena zemljotresom danas je iz Sarajeva krenula pomoć u vrijednosti pola miliona KM koju je poslao Crveni križ Federacije BiH.

Riječ je o šatorima, grijalicama, vrećama za spavanje, rasklopivim krevetima, stolicama i drugim prioritetnim stvarima koje su se sakupljale na osnovu iskazanih potreba Turskog Crvenog polumjeseca.

Pomoć ide u Gaziantep.

– Crveni križ Federacije BiH šalje kontigent pomoći od 500.000 KM koji sadrži najvažnije stvari za uspostavljanje kampova u Turskoj. Radi se o šatorima, vrećama za spavanje, madracima, spužvama, dekama, agregatima, jastucima, dušecima, posteljini, svemu onom što je najvažnije ljudima koji su ostali bez svojih domova.

Pomoć se nastavlja prikupljati. Imamo i humanitarni broj i do sada je bilo 85.000 poziva, a tu je i 200.000 KM koje su uplaćene od građana na račun koji smo otvorili. Danas idu četiri kamiona a narednog vikenda pet-šest – rekao je u izjavi novinarima u Sarajevu Namik Hodžić, sekretar CKFBiH.

Ekipu za pomoć Turskoj predvodi Jasmin Nikšić, a riječ je o četiri kamiona pomoći i njihovo odredište je Gaziantep.

– Mislim da smo u naredna dva dana tamo. Hvala svim građanima koji su učestvovali u ovoj pomoći, a koja se nastavlja. Kada dođemo u Gaziantep, susrest ćemo se sa našim kolegama iz Crvenog polumjeseca Turske, vidjeti kako još možemo pomoći – rekao je Nikšić.