Ćudić raskrinkala Dodika i ostale: EU je za nacionaliste zatvor, kandidatski status koriste za…

Sabina Ćudić, predsjednica Glavnog odbora Naše stranke, danas se sastala s Angelinom Eichorst, europskom izaslanicom, europarlamentarkom Tinekom Strik i Borisom Mijatovićem, zastupnikom u Bundestagu.

Ćudić je iznijela stajalište Naše stranke o antieuropskom djelovanju HDZ-a i SNSD-a. Naglasila je da EU mora povući strože crvene linije za neprihvatljivo anti-EU ponašanje domaćih političara. Također je izrazila nadu da će nakon oktobarskih izbora za pregovarački sto sjesti predstavnici građana, što će ubrzati europski put BiH.

U kontekstu priče o ubrzanom dobijanju kandidatskog statusa, Ćudić kaže:

„Zanimljivo je da je sad čak i Milorad Dodik jedan od gorljivijih pobornika prijevremenog dobijanja kandidatskog statusa, iako je, zajedno sa Čovićem, učinio sve da opstruira usvajanje antikoruptivnih zakona na državnom nivou. Da je Parlament BiH to usvojio, već bismo imali kandidatski status. Stranke na vlasti imaju strah od usvajanja tih zakona jer bi ih oni mogli odvesti u zatvor. Koriste sad krizu u Ukrajini kako bi BiH bez reformi postala kandidat. Kandidatski status koristili bi u predizborne svrhe, a kad izbori prođu ne bi radili ništa na neophodnim reformama.

Podsjećam, naš cilj je ulazak u EU, a s njihovom politikom mogli bismo provesti vječnost u statusu kandidata, bez statusa zemlje članice. Ono što mi smatramo da treba jeste usloviti lidere nacionalnih stranaka, SDA, HDZ-a i SNSD-a da usvoje set antikoruptivnih zakona. To se može uraditi još sutra. Onda tek kandidatski status. Radi se o strankama čiji su rukovodeći kadrovi na američkim crnim listama zbog korupcije. EU ne smije dopustiti da ih takvi uslovljavaju.

Ako EU odluči da nam da kandidatski status, kao Naša stranka nemamo ništa protiv. Podsjećam da se bez zalaganja opozicije, uključujući i Našu stranku, o prijevremenom kandidatskom statusu ne bi uopšte govorilo. Lobirali smo preko Saveza liberala i demokrata Evrope, treće najjače parlamentarne stranke u Evropskom parlamentu, čija je Naša stranka punopravna članica. Imali smo direktne lobističke kontakte u Londonu, Briselu, Berlinu… Međutim, prijevremeni kandidatski status može biti dobar samo pod uslovom promjene vlasti u oktobru, do koje će, vjerujem, i doći. Čelnici EU svjesni su da trenutna proevropska priča iz usta najvećih opstruktora evropskog puta nije ništa drugo nego predizborna igra. Građani su također toga svjesni i u oktobru imaju jedinstvenu priliku da kormilo puta ka EU daju u ruke onima koji ne koriste zakone da iza njih zaklone bilo kakav kriminal.“