Cvijanović: Bećirović će naučiti tu lekciju, a zasad je dovoljno…

Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je danas da očekuje od Narodne skupštine Republike Srpske da stane uz nju u situaciji preglasavanja od strane dva člana Predsjedništva BiH i pokretanja vitalnog entitetskog interesa.

– Ići ću u Narodnu skupštinu vjerovatno negdje oko 20. oktobra, znajući kakvi su rokovi za pokretanje procedure. Očekujem od Narodne skupštine da stane uz ono što je odluka srpskog člana Predsjedništva BiH u situacijama kada smo preglasani. Mislim da tu neće biti problema i da podrška neće biti upitna, rekla je Cvijanovićeva u Beogradu, komentarišući jučerašnju sjednicu Predsjedništva BiH na kojoj je preglasana.

Cvijanovićeva je, rekla da su na dnevnom redu bile dvije problematične tačke, od kojih je jedna podrazumijevala drugi krug glasanja po tački koju je ranije delegirao član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

Ona je istakla da se u Predsjedništvu BiH pokazuje uporna tendencija da se određene stvari donose preglasavanjem, te da se ne uvažava činjenica da Predsjedništvo kada donosi kolektivnu odluku mora imati saglasnost sva tri člana, navodeći da ni Bećirović ni bilo ko drugi ne može predstavljati cijelu BiH.

“Jednom će naučiti tu lekciju, za sada je dovoljno da idemo na Narodnu skupštinu RS-a”, naglasila je ona.

Govoreći o prijedlogu zakona o transportu prirodnog gasa, regulatoru i unutrašnjem tržištu u BiH, koji je predložio Bećirović, a koji je Predsjedništvo usvojilo juče preglasavanjem Cvijanovićeve, ona je rekla da nije bilo mogućnosti da pokrene veto po toj tački, jer se ne radi o pitanju vanjske politike, ali i da postoje drugi mehanizmi da se preglasavanje zaustavi.

“Mislim da je to populistički pristup u kojem neko želi da se identifikuje kao predlagač nečega, a opet zna da će to doživjeti neuspjeh. Ja bih išla drugim putem, predložim ono što će garantovati uspjeh svima, a ne da odmjeravam svoje mišiće kratkoročno na jednoj sjednici Predsjedništva, a znam da za tako nešto treba široki konsenzus kojeg nema”, zaključila je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da u BiH treba graditi konsenzus da bi se stvari prihvatale, a ne pokazivati i voditi populističku politiku koja služi za jednodnevnu upotrebu.

Članovi Predsjedništva Denis Bećirović i Željko Komšić jučer su usvojili zaključak u kojem se navodi da je neophodno da se, “s ciljem dosljedne implementacije načela pravne sigurnosti i vladavine prava, smjesta prekine sa ultimatumima, separatističkim politikama i napadima na državu BiH i njene institucije”.

Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović najavila je pokretanje vitalnog entitetskog interesa nakon što je preglasana na sjednici Predsjedništva u vezi sa prijedlogom zaključka povodom eskalacije napada organa RS-a na temeljne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma i ugrožavanja ustavnopravnog poretka BiH.