CVIJANOVIĆ IZGUBILA KONTROLU: “Moramo biti svjesni zle namjere i gadosti koje je…”

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da visoki predstavnik Bosne i Hercegovine Valentin Inzko nikada nije djelovao u skladu s međunarodnim pravom i da nije imao prethodnike koji su donosili zakone i sankcionirali ljude izvan njihove nadležnosti.

Cvijanovićeva je ocijenila kao bezobrazan i nervozan potez visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka traženje vraćanja povelja od određenih pojedinaca, jer je, kako navodi, suočen s činjenicom da je od njega zatraženo da se ponaša u skladu s međunarodnim pravom što nikada nije činio.

– U Narodnoj skupštini bit će dovoljno da političke stranke u RS-u prihvate svoje namjere, odnosno jednoglasno izraze svoju privrženost Inzkovoj volji. Cvijanovićeva je novinarima rekla da ne vjerujem da bi bilo neozbiljnih zastupnika koji bi se prema tome ponašali drugačije od svoje stranke.

Podsjetila je da visoki predstavnici u BiH oduzimaju ljudima pravo na žalbu bilo kojoj pravosudnoj instituciji.

– Zamislite, oni koji promovišu ljudska prava i pričaju o demokratiji, vladavini prava i pravnoj državi su brojne porodice u Srpskoj ostavili bez bilo kakve pravne zaštite. Ostavili su ih bez dokumenata, poslova u javnoj sferi i sada nam drže predavanje, navela je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, Inzko se oglušio o međunarodnu obavezu, a to je da mora da obavještava šta radi.

– S obzirom na to da je i RS zatražio da to uradi konačno jednom u okviru mandata na način kako je propisano i da sebi ne pribavlja ovlaštenja koja nema po međunarodnom pravu, onda je krenuo sa zahtjevom kako da se ponaša ad hoc skupštinsko tijelo, navela je Cvijanovićeva.

Ocijenila je da je sve to pokazalo Inzkovu nervozu i zlobu.

– Moramo biti svjesni zle namjere koja je najviše vezana za činjenicu i sve gadosti koje je izrekao braneći takav svoj potez koji je bio nepotreban. Umjesto da dođe i obrati se narodnim poslanicima, on je odlučio da vrijeđa i truje, te da dodatno zakomplikuje odnose u BiH, rekla je Cvijanovićeva.

Rekla je da je Inzko odlučio održati predavanje o tome ko je na pravoj, a ko na pogrešnoj strani historije.