Cvijanović: Izostanak Džaferovića i Komšića pokazuje deficit BiH

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović uvjerena je da je izostanak članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferoviča i Željka Komsića na sastanku s ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovom diplomatski skandal koji ukazuje na deficit Bosne i Hercegovine.

“Diplomatski je skandal ne održati sastanak i da na njemu ne kažete šta mislite. Mislim da to pokazuje deficit Bosne i Hercegovine. Kad odbijete ili ne želite biti na sastanku, to više izgleda kao deficit onih koji to čine nego što bi moglo predstavljati štetu onome ko vam je došao u posjetu, rekla je Cvijanović.

“Što se tiče Republike Srpske, mi želimo njegovati dobre odnose. Imamo dobro partnerstvo. Volimo činjenicu da imamo Rusiju koja želi pročitati izvještaj Republike Srbije u Vijeću sigurnosti UN-a, volimo je jer žele i promoviraju Daytonski koncept, što znači jednakost i konstitutivnost, naglasila je Cvijanović.

Rekla je da je izuzetno važno da šef ruske diplomacije dođe u posjetu Bosni i Hercegovini, te izrazila zadovoljstvo što je Lavrova upoznala na teritoriju Republike Srpske.

“Mislim da je to bio sjajan dan za Republiku Srpsku, ali i za Bosnu i Hercegovinu. Imate diplomata ovog formata, svjetski priznatog i poznatog, koji iza sebe ima sjajnu zemlju, koji vam dolazi u posjet i želi da ga svi razumiju, i to je dobro “, rekla je Cvijanović.

Kazala je kako je posjet Lavrova započeo kao prvi sastanak u Republici Srpskoj, naglasivši da to ne bi trebao biti razlog za frustriranje bilo koga u Bosni i Hercegovini.

“Nažalost, vidjeli smo da je ovo velika frustracija za Džaferovića i Komšića. Vjerujem da im je teško održati ovaj sastanak jer su to ljudi koji, kad god dođe neko drugo izaslanstvo, razgovaraju o pogubnom ruskom utjecaju i vjerojatno su imali problema sa čovjekom koji je predstavnik takve države i dolazi u Bosnu i Hercegovinu u visoku posjetu”, rekla je Cvijanović.

Kako smo ranije pisali članovi predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić odbili su danas sastanak s ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovom u Sarajevu.