Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je u intervjuu Srni da je politička situacija u BiH složena u smislu kontinuiteta i odvraćanja od rada na onome što bi trebali biti prioriteti.

Postoje nepotrebna pitanja o kojima uopšte nema saglasnosti. Ako ovo gledate iz perspektive Republike Srpske, procjena je da doživljavamo gubitak kad god je potrebna interakcija da bi se nešto postiglo ili promoviralo, jer obično nemate adrese za određeni projekt ili aktivnost. Pravljenje Bosne po želji jednih ne može uspjeti.

Prema njenim riječima, ljude u političkom Sarajevu nije briga što će se dogoditi s ekonomijom, društvom ili infrastrukturom sve dok mogu “nahraniti” priču protiv Republike Srpske.

– Njima je uvijek kriv neko drugi ili Republika Srpska koja štiti svoju autonomiju ili Hrvati koji traže neka svoja politička prava ili zemlje iz našeg neposrednog okruženja, samo nikad da pogledaju u svoje dvorište. Zbog svega toga ovu zemlju niko i ne uzima zaozbiljno. To što su oni takvi, u mnogome je zasluga i međunarodnog faktora – konstatovala je predsjednik Srpske.

Navodeći da je visoki predstavnik Valentin Inzko napustio BiH i da bi ga trebao zamijeniti Nijemac Christian Schmidt, te da rusko veleposlanstvo u BiH ponavlja potrebu zatvaranja OHR-a, a BiH ne treba zaštitu. Cvijanovićeva je rekla da priča o bilo kojem visokom predstavniku koji će uredovati u BiH šamar je i za EU, ali i za BiH.

– OHR bi trebao izgubiti svoju ulogu jer visoki predstavnik podsjeća da država nije normalna čak i ako ne poduzima ništa. Ne vjerujem kako bi nas ovo trebalo dovesti do uspješnije na putu ka EU. Temeljna je prepreka svakom zrelom i odlučnom kretanju prema EU. Istina je, OHR je Dejtonska kategorija, ali treba mirovati dok se potpuno ne zatvori – najavio je predsjednik.

Na pitanje kakva je budućnost BiH i postoji li ona, postoji li šansa za sporazum kako bi ti ljudi konačno mogli početi živjeti bolje i imati povjerenja u budućnost, predsjednica RS-a zahtijeva ozbiljan dijalog i racionalnost kako bi se poboljšali unutarnji odnosi, a toga nema, jer se neki ustrajno oslanjaju na intervenciju stranaca.

– Ali, ovdje i kad smo postizali neki unutrašnji dogovor uvijek se našao neko iz OHR ili poneke ambasade da to pokvari, zato što to nije Bosna koju su oni zacrtali u svojim vizijama. Ako mi uspijemo, oni nemaju posla, ako nemaju posla, onda nema ni plata ni mikromenadžmenta na koji su navikli. Ako nema mikromenadžmenta onda ne možete otići u pravosudni sistem i petljati se tamo, ne možete diktirati Centralnoj banci da ne radi sve ono što rade druge centralne banke, ne možete sugerisati CIK šta da radi, ne možete reći gdje morate raspoređivati ilegalne migrante koje oni ne žele u svojim državama i sijaset drugih stvari – pojasnila je Cvijanovićeva.

Na konstataciju da u BiH s jedne strane, imamo SDA koja očigledno misli da je BiH samo bošnjačka i da druga dva konstitutivna naroda treba da budu podređena njima, dok sa druge strane imamo opoziciju u Republici Srpskoj koja u svojim istupima kako na domaćem terenu tako i pred evropskim zvaničnicima nastupa samo stranački, boreći se za vlast, bez bilo kakvog nacionalnog interesa, svodeći svoju politiku samo na kritiku vlasti u Srpskoj, SNSD-a i Milorada Dodika, Cvijanovićeva je odgovorila da što se tiče opozicije tu nema očekivanja o nekom zajedničkom odnosu prema važnim nacionalnim pitanjima.

Oni se bore za vlast i to je zasjenilo svaki pojam jasnog stava o nacionalnim poslovima. Godinama, pogotovo dok je prethodni mandat bio na vlasti u Sarajevu, nismo imali ništa što je prijetilo Republici Srpskoj, samo smo pretjerivali u Banja Luci, a nedavno i jedan od bivših visokih dužnosnika Republike Srpske Cvijanović, neke nove vlade i još nešto, i pod poteškoćama – skrenuo pozornost.

Komentarišući odluku CIK BiH u vezi sa izbornim rezultatima u Doboju i Srebrenici, Cvijanovićeva je u intervjuu Srni rekla da je izbor ovakvog CIK dio dogovora partija SDA, SDS i PDP i pojedinih stranih krugova da bi izvršili politički uticaj na izborni proces.

– Uopšte ne govorim o tome da je trebalo zadržati neke stare članove, već o tome da su novi trebalo da budu izabrani u skladu sa propisanim procedurama, što nije bio slučaj, da nisu smjeli imati stranačke veze, a imaju ih, da su trebali djelovati u zakonskim rokovima, a nisu, i da nisu smjeli donositi političke odluke o ponavljanju izbora, a jesu. Svejedno mi je ko tamo sjedi u CIK dokle god se ponašaju apolitično i profesionalno. Sve ovo što sam pobrojala urušilo je kredibilitet i CIK i izbornog procesa – ukazala je predsjednik Republike Srpske.