Cvijanović: Na Cetinju nije obesmišljena vjera, već samo politika kojom upravlja mržnja

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je dobro što su danas propali pokušaji Crne Gore da osujeti tako svečan i uzvišen čin kao što je ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog. Osim toga dodala je kako je dobro što nije obesmišljena vjera, već samo politika kojom upravlja mržnja.

Cvijanovićeva je naglasila kako vjeruje da scene demonstracija svako normalan želi da što prije zaboravi.

– Ali, nismo naivni i znamo da ovakva negativna kretanja uvijek ostavljaju duboke ožiljke i da će trebati mnogo i političkog i institucionalnog, pa konačno i vjerskog ili međureligijskog napora da se smire strasti i da Crna Gora napreduje, kao što želimo i za sve zemlje naše regije, poručila je predsjednca Republike Srpske.

Vezano za reakciju Bakira Izetbegovića na cetinjsko ustoličenje i komentare na Srpsku pravoslavnu crkvu, rekla je da je to samo dodatni dokaz njegovog radikalizma i ekstremizma.

– Od čovjeka koji Srbe naziva ‘lošim narodom’, srpske političare ‘genocidašima’, a onda napada i vrijeđa SPC ne možete očekivati ni suživot ni da gradi zajedničku državu. Iskreno, mi to i ne očekujemo, kao što i on ne treba da očekuju da Srbi, pa i Hrvati prihvate da se pod plaštom neke kobajagi funkcionalnosti od BiH pravi muslimanska država. To je realnost”, konstatovala je Cvijanović.

Ono što je prilično odvratno, kazala je predsjednica RS, je potreba da političko Sarajevo svrstava na neku stranu kada je riječ o drugim državama.

– Tako to oni rade i kad je riječ o politikama i političarima u Srbiji, Hrvatskoj, u Crnoj Gori. Čim je neko imalo realan po pitanju BiH i sjeti se da tamo žive i neki drugi, osim Bošnjaka, i kaže nešto što nije po volji bošnjačkim političarima, oni se odmah okome i drže im lekcije. Ne mislim da će od toga profitirati, ali zato mislim da će biti sve više onih koji će početi probleme da nazivaju pravim imenom”, ukazala je Cvijanović.

Predsjednca Cvijanović je naglasila plan Republike Srpske bi trebao biti da je jačamo i dodatno izgrađujemo i da ne dozvolimo da se utopi u unitarnu BiH, piše Srna.

– Treba da sarađujemo sa svima koji to žele i da ostanemo privrženi ideji da su mir i dijalog jedino opredjeljenje”, poručila je.