Cvijanović pozdravila stavove Kine i Rusije o Schmidtu

Predsjednica manjeg bh. entiteta RS, Željka Cvijanović, rekla je da je evidentno da su Rusija i Kina pokušale da na neki način stvari uvedu u red kada je riječ o procedurama i načinu izbora visokog predstavnika u BiH.

– Očigledno da je ovo sada izražavanje jasnog stava da oni žele, kada se imenuju visoki predstavnici, da to bude legalno i legitimno, te da se stvari dešavaju proceduralno, onako kako je opisano u Dejtonu – rekla je predsjednica Srpske, komentarišući diplomatsku notu Kine u kojoj se navodi da vlasti ove zemlje ne prihvataju legitimitet Kristijana Šmita kao novog visokog predstavnika u BiH.

Rekla je da se nije iznenadila što je neko želio vratiti stvar u normalu, ali da je bila toliko iznenađena da su drugi i više od nje bili iznenađeni što se tako nešto dogodilo.

– Poštujem svakog ko želi prvo da dobro pročita stvari kako treba da se krećemo, naročito kada je riječ o međunarodnom pravu i obavezama koje iz tog prava proističu za sve one koji su tu uključeni. Ako smo mi neko ko je predmet određenih stvari i moramo da se pridržavamo onoga što jeste slovo Dejtona, zašto se onda ne bi pridržavali i drugi? Nema tu izuzetaka – rekla je predsjednica Srpske u Loparama.

Ambasada Kine u Bosni i Hercegovini službeno je potvrdila Srni da je poslalo diplomatsku notu u kojoj se navodi da vlasti te zemlje ne prihvaćaju legitimitet Christiana Schmidta kao novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

Ruski ambasador u Bosni i Hercegovini Igor Kalabukhov rekao je ranije da njegova zemlja ne priznaje legalnost i legitimitet Schmidtovog izbora te je rekao da ne namjerava surađivati ​​sa Schmidtom.