Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da do nastavka pregovora o izbornoj reformi nije došlo, jer su sudionici, a za sada su to političke stranke iz FBiH, nisu na tragu bilo kakvog dogovora, a ne zbog nedavnog zasjedanja Narodne skupštine Republike Srpske.

Upitana da komentira zajedničku izjavu Delegacije EU i Ambasade SAD-a u BiH o odgađanju pregovora o reformi Izbornog zakona u BiH, Cvijanoviće je rekla Srni da nema pomaka niti napretka kada su u pitanju pregovori unutar FBiH. Bilo je izjava da se bošnjačke stranke namjeravaju povući iz procesa i da im je sada potreban izgovor.

“To što se u Sarajevu nastoji svaliti krivica na Republiku Srpsku je jeftin trik. U FBiH ni tri godine od prošlih izbora nisu implementirani izborni rezultati. Da Izborni zakon treba mijenjati i spriječiti različite zloupotrebe je jasno i vjerujem da takva aktivnost ima podršku svih partija, ali tu postoji prethodno pitanje koje treba riješiti, a odnosi se na legitimno predstavljanje koje traže hrvatske partije” istakla je Cvijanovićeva.

Prema njejim riječima, pomoć sa strane je dobrodošla, ali uglavnom je ključna volja domaćih političkih aktera.

“Naravno, razumijem da međunarodni službenici imaju zabrinutosti i u vezi sa zasjedanjem Narodne skupštine Republike Srpske, ali to nije ključno za nedolazak onih koji se bave isključivo izbornom reformom. I ta pitanja koja se vezuju za zaključke Narodne skupštine Republike Srpske isto tako zavise od političke volje političkih partija. I mi smo zabrinuti za stanje u BiH, nedostatak političkog dijaloga između konstitutivnih naroda, zabrinuti smo zbog očekivanja da vam neko s vana donese rješenje, a pogotovo zbog nastojanja da se neutrališe koncept konstitutivnosti na kojem počiva BiH” naglasila je Cvijanovićeva.