Cvijanovićka o Schimdtu: Ne želimo da nam bilo ko bude tutor, mi hoćemo da živimo u miru i da sarađujemo!

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da RS-a ne želi da ima tutora, jer je zrelo društvo koje može da upravlja procesima.

Mi želimo da radimo ono za šta smo dobili povjerenje građana koji to očekuju od nas i da tim građanima odgovaramo za ono što je urađeno, a ne nekom visokom predstavniku. Ja sam odgovorna isključivio prema građanima Republike Srpske i njih predstavljam i u njihovo ime radim, a prema nekom visokom predstavniku nisam odgovorna ni za šta – rekla je Cvijanovićeva novinarima na Mrakovici.

Na pitanje da prokomentariše kakva će biti uloga Kristijana Schmidta, Cvijanovićeva je rekla da smatra da i oni što su ga izabrali nisu sigurni kakva će biti njegova uloga.

Ona je naglasila da joj se ne sviđa to što se može čuti u izjavama određenih ljudi iz međunarodnog faktora da bi on ovdje trebao da uvede neki red, da obezbijedi prohodnost ka EU, jer smatra da je to apsolutno besmisleno.

– Besmisleno je da neki stranac iz zemlje gdje je nekada bio biran na razne pozicije dolazi da nešto uređuje u vašoj zemlji, gdje su građani vas izabrali – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala kako ne vjeruje ni u tu prohodnost prema EU, ne samo što se ne slaže s tim da takav neko uopšte koordiniše bilo kakve aktivnosti, ne daj Bože smjenjuje i nameće zakone, jer su to su stvari šrošlosti i to treba da ostanu i ne smiju se ponavljati u budućnosti, nego i zbog toga kakva se prohodnost obezbjeđuje prema EU.

– Danas jasno znamo da tamo imate najmanje tri–četiri, a ja bih rekla pet-šest država koje su vrlo oportune prema bilo kakvoj ideji budućeg proširenja, bar sada i u ovom periodu, a narednih deset godina se tako nešto neće promijeniti – rekla je ona.

Cvijanovićeva je navela da treba da se reformiše društvo u mnogim sektorima, ali da to treba da se radi svakako radi građana, a kada je to još i kompatibilno i uporedivo sa onim što se očekuje na EU putu, onda je to dvostruko dobro.

– Međutim dobiti visiokog predstavnika koji će kao pokrenuti evropske procese da bi smo se kretali prema EU koja ne želi da se proširuje, onda mi je to prilično besmisleno – rekla je predsjednik RS.

Ona je ponovila da se ne slaže sa tim da se uopšte dobija visoki predstavnik, te da bi u političkom i pravnom smislu mogla tolerisati činjenicu da je on predviđen Dejtonskim sporazumom i ako bi se birao i dejstvovao kako je međunarodnim pravom prevdviđeno.

– Onda bi mogli da kažemo da postoji neki visoki predstavnik i da se dogovorimo na koji način da se ta pozicija zamrzne ili eventualno ukine – rekla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, nema sreće ni od kakvog visokog predstavnika, već treba raditi i jačati RS, piše Srpskainfo.

– Naš odnos prema svima treba da bude jasan, mi hoćemo da živimo u miru, hoćemo da sarađujemo, pa hoćemo i da se krećemo ka EU vjerujući da će ona postati više otvorena za buduće procese proširenja, ali ne želimo da nam bilo ko bude tutor i kada dolazi na proceduralan i ispravan način i bez prijetnji, a pogotovu kad dolazi na ovaj način – naglasila je Cvijenovićeva.