Cvitanović: Milanović ima moju podršku, takav put treba da slijedi i Plenković

Iako su mnogi sumnjali da će se oktobarski izbori održati, u uvjetima unutarnje političke krize i nepostojanja konsenzusa o izmjenama Izbornog zakona, HDZ 1990 počeo se pripremati za izbore sastankom u Kupresu. Predsjednik stranke za N1 istaknuo je kako se zapravo očekivalo održavanje izbora, ali je istaknuo kako ‘nema uvjeta da se izbori raspišu u oktobru’.

“HDZ 1990 će se u srijedu, ako CIK raspiše izbore, naći pred dvije teške odluke, a ne znam koja od njih je teža. Jedna je izaći na izbore po postojećim pravilima, a druga je ići na ruku onima koji nisu željeli promijeniti Izborni zakon BiH i sada se nadaju da ćemo mi donijeti odluku da nećemo izaći na izbore. Procjena u ovom trenutku je da mi nemamo pravo ostati kod kuće, već imamo obavezu omogućiti svom narodu političku zaštitu svojih prava”, priča Cvitanović.

Pričekat će i sastanak HNS-a da donese konačnu odluku, ali je ponovio svoj lični stav “da ne smiju činiti usluge ljudima koji ne žele glasati”.

S obzirom na to da se, prema nekim navodima, opozicija bliži izboru SDP-ovog Denisa Bećirevića, Cvitanović se na to osvrnuo i uz obrazloženje da to neće previše utjecati na reizbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

No, dodao je kako je “zbog agresivne kampanje Željka Komšića HDZ 1990 doista postigao najbolje rezultate u svojoj povijesti”.

“Milanović ima pozitivne namjere ka svim narodima u BiH, njegove izjave se svjesno izvlače iz konteksta”

Komentarisao je i ponašanje i izjave predsjednika susjedne Hrvatske.

“Ako se i koristi – nama dobro dođe. Milanović koristi poziciju koju Hrvatska ima da bi natjerao one koji su napravili Ustav BiH ovakav kakav jeste, a to je ključni igrač u svijetu, da im ukaže kako su napravili nešto što nije dobro – napravili ste nešto u čemu moj narod nije ravnopravan sa ostala dva. Što se mene tiče, ima moju podršku. Njega se često svjesno iz konteksta izvlači kako bi se tumačilo kako on radi protiv Bosne i Hercegovine. U četiri ili pet razgovora koje sam ja imao sa njim, on nikada nije dao ni postaviti upitnik nad BiH. Njegov rad ka Hrvatima van Hrvatske je na dobrom tragu, mislim je to put koji bi trebao jače koristiti i Plenković”, ističe lider HDZ-a 1990.

Ponavlja kako je Milanović iskren, sa pozitivnim namjerama ka svim narodima u BiH, a naročito prema Bošnjacima i Hrvatima.

Podsjetimo, predsjednik Hrvatske je nedavno najavio kako će zaustaviti put Finske ka NATO-u ukoliko ne dođe do izmjena Izbornog zakona u BiH.