Da li je ambasador Samardžija prošvercovao ukrajinsku ikonu u BiH?

Kako to da je ambasador Bosne i Hercegovine u Rusiji Zoran Samardžija prebacio ukrajinsku ikonu preko granične stanice u međunarodnoj zračnoj luci Sarajevo, pitanje je koje se postavlja u javnosti danas vrlo često.

Savjetnik ravnatelja granične policije Bosne i Hercegovine Svevlad Hoffman objasnio je postupak ulaska nositelja diplomatske putovnice u zemlju.

– Prije svega, pripadnici granične policije provjeravaju ispunjava li osoba  za ulazak u Bosnu i Hercegovinu zakonske uvjete ili ima odgovarajuće putne isprave. Budući da prtljaga putuje odvojeno od putnika, ako je imao što prijaviti, trebao je obavijestiti službenike Uprave za neizravno oporezivanje, a ne pripadnike granične policije. Naime, službenici UIO zaduženi su za provjeru prtljage. Naravno, kad putnik kaže da nema što prijaviti, na popisu mjesta još uvijek se može procijeniti govore li istinu ili ne ili će njihova prtljaga biti prijavljena ili ne, rekao je Hoffman u Oslobođenju.

Međutim, posebno je naglasio da se u ovom slučaju radi o nositelju diplomatske putovnice, što podrazumijeva malo drugačiji postupak.

– Jednostavnim pokazivanjem diplomatske putovnice prtljaga takvog putnika stječe diplomatski status. U takvim slučajevima, a to je propisano našim zakonima u Bosni i Hercegovini, prtljaga se pregledava samo u dva slučaja, ako imatelj diplomatske putovnice zatraži da prenese nešto što treba prijaviti ili ako postoji provodi se posebna naredba jedne od nadležnih institucija za pretragu, bez obzira je li ta osoba to sama prijavila ili ne. U svim ostalim slučajevima prtljaga vlasnika diplomatskih putnih isprava izuzeta je od bilo kakvog nadzora. Tako je propisano našim zakonima, istaknuo je Hoffman.

To praktično znači da je Samardžiji bilo dovoljno da aerodromu kaže da nema što prijaviti i da mirno prođe s 300 godina starom ukrajinskom ikonom u koferu.

Inače, sam Samardžija rekao je danas da je ikonu donio i predao u ured predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika.