Da li je Milomir Savčić helikopterom Vlade RS-a prebačen u Srbiju?

Helikopter koji pripada Vladi Republike Srpske poletio je u ponedjeljak popodne iz Banja Luke u pravcu Zlatibora u Srbiji. Simptomatski, tog popodneva, predsjednik Boračke organizacije RS-a Milomir Savčić, kojega je tog dana”priveo Sud Bosne i Hercegovine, “nestao” je iz svoje kuće.

Mediji su tri dana nagađali da je Savčić, osumnjičen za genocid u Srebrenici, pobjegao na istok osim ako se ne krije u Bosni i Hercegovini, što je malo vjerojatno. Iako je od početka postojala sumnja da je posjetio susjednu Srbiju, takva mogućnost je negirana iz te zemlje.

No, ipak entiteska vlast Republike Srpske pružila je logističku i moralnu podršku – što je šef SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik javno najavio.

“Republika Srpska pružit će Milomiru Savčiću sve vrste podrške i on neće biti sam u ovoj borbi”, rekao je Dodik, a zatim je govorio o Naseru Oriću i generalu Atifu Dudakoviću, koji su slobodni.

“Oni slobodno hodaju, dolaze na sud, a on bi trebao biti u pritvoru. Naravno da ne”, rekao je Dodik.

Takve izjave sada mogu dovesti do osnovanih sumnji da je Vlada RS-a zaista pružila izravnu podršku Savičiću kako bi on bio nedostupan institucijama Bosne i Hercegovine.

Prema neslužbenim informacijama do kojih je došao portal Klix.ba, jedna od opcija je da Savčić prebačen na sigurno mjesto u Srbiji.

Ovom prigodom sa portala Klix su odlučili saznati što bilježi popularni alat za praćenje leta i helikoptera Flightradar, koji prati letove u stvarnom vremenu i bilježi njihov historijat putem transpondera i radara diljem svijeta.

U ponedjeljak, 9. avgusta u 16.04 sati, helikopter iz Helikopterske službe Republike Srpske poletio je iz Banja Luke i krenuo prema Srbiji, tačnije Zlatiboru. Simptomatski, samo četiri minute ranije, Sud Bosne i Hercegovine odredio je pritvor Milomiru Savčiću.

“Sudski nalog za lišenje slobode stigao je oko 16:00 sati. Sudska policija bila je na Savčićevoj adresi nakon 21:00 i nije ga mogla pronaći”, priopćilo je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Prema podacima Flightradara, helikopter je ostao na području Zlatibora do utorka, 10. avgusta, a zatim je odletio u Trebinje.

Da li su ovi podaci tačni trebala bi ispitati agencije što je prije moguće kao i Obavještajno – sigurnosna služba Bosne i Hercegovine u suradnji s Državnim tužilaštvom.

Jučer je Sud Bosne i Hercegovine donio je rješenje o raspisivanju međunarodne tjeralice protiv Milomira Savčića, optuženog za genocid u Srebrenici.

Granična policija Bosne i Hercegovine kaže da izlazak ili pokušaj izlaska Milomira Savčića nije zabilježen na graničnim prijelazima od 9. avgusta.

Naravno, nije se mogao registrirati jer mu je prethodna mjera Bosne i Hercegovine i Republike Srbije oduzela pasoš, kao i ličnu kartu te mu je bilo zabranjeno napuštati prebivalište i putovanja. Mjerama je Savčiću također zabranjeno izdavanje novog pasoša, kao i korištenje lične za prelazak granice.