Da li je Milorad Dodik postao teret za predsjednika Srbije ili ipak ne

Nakon razgovora s visokim predstavnikom Christianom Schmidtom nije bilo izjava. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je protiv bonskih ovlasti. No, u priopćenju se navodi da je razgovarao s visokim predstavnikom međunarodne zajednice.

Službena stranica predsjednika Srbije piše da se sastao s visokim predstavnikom Christianom Schmidtom. Iako se Vučić, kako se navodi u priopćenju, ne slaže s korištenjem bonskih ovlasti, legitimitet Christiana Schmidta očito je neosporan budući da se spominje njegova titula. Tako je i s medijima u Srbiji.

Vučić nije dao pozitivna očekivanja

Vučić se danas nije obraćao novinarima, vjerovatno će to uraditi sutra nakon sastanka sa Miloradom Dodikom. Visoki predstavnik obratio se gostujući u programu N1 TV.

“Pretpostavljam da razgovor koji smo danas vodili nije posljedni razgovor, već naprotiv, to je nešto što će nas dovesti korak naprijed ka razumnom rješenju kod različitih pozicija i stavova. Osjećate da sam taj razgovor napustio sa dobrim očekivanjima”, rekao je Schmidt.

Schmidt je također rekao da mora reagirati, jer su blokade institucija i dalje nastavljene unatoč upozorenjima međunarodne zajednice.

“Ne vidim nikakvu destabilizaciju. Mislim da to vodi ka pravom putu. Predsjednik Vučić pregovarao je o metodici, a Dodik mu je obećao da će okončati tu blokadu u državnim institucijama u Sarajevu. Što se nažalost dogodilo u jako maloj mjeri, a zapravo smo upravo u toj temi i moramo da se zajednički njome bavimo”.

Hoće li Milorad Dodik postati teret predsjedniku Srbije ili ne, to je tema koju treba rješavati zajedno s međunarodnom zajednicom.

Milorad Dodik u izjavi za agenciju Srna danas kaže kako turistička putovanja Christiana Schmidta neće legitimisati kao visokog predstavnika, da je uoči razgovora Vučiću ponovio svoje stavove, ali i da razumije poziciju Srbije.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović pozvao je na potišivanje standarda koji su jasno propisani i presudama Ustavnog suda i u slučaju imovine, pa i one koja je interes susjedne Srbije poput HE na Drini i Aerodroma u Trebinju.

Saradnja Republike Srpske i Srbije biće u fokusu sastanak Dodik – Vučić koji se očekuje sutra srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević. Uoči sastanka poručeno je kako je RS Srpska uvijek mogla da računa na Srbiju i da će to tako ostati i u budućnosti.