Da li je na pomolu novi skandal u režiji Dodik – Lavrov? Turković: Ako je poklonjen ikona ukradena, ona treb biti vraćena Ukrajini…

Potpredsjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministrica vanjskih poslova naše zemlje Bisera Turković potvrdila je za radiosarajevo.ba da je ambasada Ukrajine u Sarajevu zatražila informaciju o pozlaćenom simbolu kojeg je predsjedavajući Predsjedništva  BiH Milorad Dodika predstavio i poklonio ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu, tokom njihovog zajedničkog sastanka.

“Od svojih saradnika doznala sam da je iz ambasadi Ukrajine poslana nota u kojoj se navodi da je simbol koji je dan ministru Lavrovu ukrajinsko blago. Pitali su kako je došla do Bosne i Hercegovine te su istagli da će se savjetovati s međunarodnim pravom. Oni traže informacije o tome kako je došla u Bosnu, kako se našla u rukama naših agenata i kako je proslijeđena dalje. Uz sve to zahtijevaju jasno objašnjenje “, rekla je Turković za Radiosarajevo.

Nadalje, rekla je da je naredila da se ova bilješka proslijedi Predsjedništvu BiH.

“Neka komentiraju ove navode. Ako je riječ o ukradenoj imovini, pretpostavljam da će sudstvo tada pokrenuti postupak i pratiti kako je neko stekao kulturno blago. Odnosno da se pronađe putanja kako je ono pronađeno u Bosni i Hercegovini. Na temelju čega je tu, i po kojoj osnovi se dalje poklanja? Sigurno postoji krivnja. Mislim da i tužiteljstvo i sudovi imaju posla, da vam iskreno kažem “, istaknula je.

Na pitanje je li imala bilo kakve informacije o tome kako je simbol zapravo stigao do Dodika ili ne, odgovorila je negativno.

“Nemam takvih podataka. Vjerojatno je niko nije dao, nego je vjerovatno prodata. Dodik zna o kakvom je poklonu riječ. Nije naivan kad ne zna ”, naglasila je Turković.

Ako se utvrdi da je simbol stvarno stigao u Bosnu i Hercegovinu neovlašteno, Turković je naznačila da će tražiti da se vrati u Ukrajinu.

“Moramo se vratiti onome što jesmo. Pripada zemlji iz koje je otuđeno. Imamo čudnu povijest. Borimo se za neka naša vrijedna umjetnička djela preuzeta iz Bosne i Hercegovine za vrijeme rata  ili poslije rata. Svaka nacija ima pravo zahtijevati povrat ovog blaga”, izjavila je Turković.