Da li je sutra njegova posljednja šansa? – Dodik se u Beogradu sastaje sa Vučićem: Srbijanski predsjednik pokušava “ugasiti vatru”?

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik održat će sutra u Beogradu sastanak na kojem će vjerojatno razgovarati o najnovijim političkim događajima u našoj zemlji.

Vijest o sutrašnjem susretu Vučića i Dodika objavio je Tanjug, a još uvijek nema detalja kada će i gdje tačno razgovarati dvojica čelnika.

Indikativno je da najava sutrašnjeg sastanka dolazi odmah nakon što je Vučić razgovarao s visokim predstavnikom u Bosni i Hercegovini Christianom Schmidtom.

Mnogi smatraju da je Schmidt išao u Beograd, između ostalog, kako bi zamolio srbijanskog predsjednika da pokuša uvjeriti Milorada Dodika koji polako, ali sigurno tone sve dublje provodeći svoju politiku.

Jedan od takvih mišljenja je i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji je, podsjetimo, danas rekao nešto vrlo slično.

Nakon sastanka sa Schmidtom, Vučić se oglasio i rekao da nije za korištenje bonskih ovlasti, ali je rekao i da je očuvanje mira u BiH jedan od problema koji je ključan za Zapadni Balkan.

Da li je Dodikova sudbina “u Vučićevim rukama” i hoće li sutrašnji sastanak biti jedna od posljednjih šansi da se lider SNSD-a urazumi i skrene sa secesionističkog puta, ostaje da se vidi.