“Dan otrežnjenja…” – Zvizdić: Buđenje uz istinu, RS nije država i nikada neće biti…!

Danas je 10. januar. Dan otrežnjenja poslije političkog pijanstva i kiča, falsifikovanja prošlosti, rigidnog nacionalizma, glorifikacije ratnih zločinaca, žigosanja svih koji ne misle kao “vođa” i populistički plasiranih samoobmana o nepostojećim uspjesima.

Danas su se građani RS probudili suočeni sa neumoljivom i jedinom istinom – da RS nije država i da to nikada neće ni biti i da je RS samo bh entitet koji nema historijski kontinuitet i koji postoji samo na osnovu Deytonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, ističe Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavičkog doma Parlamenta BiH.

Dodaje da su (danas, dan nakon obilježavanja neustavnog dana RS-a, op. pr.), imaginarne i frizirane podatke o ekonomskom razvoju RS i lažne izjave o postojanju međunarodnih prijatelja koji podržavaju iredentističku politiku (posebno su tragikomične izjave da secesionističku politiku podržavaju Azerbejdžan, Kina i Hrvatska), zamijenili realni i stvarni problemi: loš životni standard, niske plaće, odlazak mladih, stopirani fondovi, nedostatak domaćih i stranih investicija, nepostojanje novih radnih mjesta.

– I posebno dugovi koji rastu, ističe Zvizdić te pojašnjava da je samo u prošloj godini zaduženje bh. entiteta RS iznosilo 1 milijardu i 200 miliona KM.

– Bh. entitet RS je u ekonomskoj i društvenoj regresiji. Među 17 ekonomski najjačih gradova (i općina) u BiH koji u 10 mjeseci 2023. imaju promet veći od milijarde KM samo su dva iz bh entiteta RS – Banja Luka i Bijeljina. Ostali su iz FBIH:

1. Novi Grad Sarajevo – oko 4 milijarde KM

2. Ilidža – više od 3 milijarde KM

3. Tuzla – više od 2,6 milijardi KM

4. Mostar – više od 2,5 milijardi KM

5. Centar Sarajevo – više od 2,5 milijardi KM

6. Banja Luka – više od 2,3 milijarde KM

7. Zenica – više od 2,2 milijarde KM

8. Tešanj – više od 1,9 milijardi KM

9. Široki Brijeg – više od 1,5 milijarde KM

10. Gračanica – više od 1 milijarde KM

11. Lukavac – više od 1 milijarde KM

12. Visoko – više od 1 milijarde KM

13. Bihać – više od 1 milijarde KM

14. Gradačac – više od 1 milijarde KM

15. Hadžići – više od 1 milijarde KM

16. Bijeljina – skoro 1 milijarda KM

17. Posušje – skoro 1 milijarda KM.

– Ukupan promet registriran preko fiskalnih uređaja u bh. entitetu Federacija BiH, doseže, u posmatranom periodu, skoro 50 milijardi KM, što je 5,5 puta više od ukupnog prometa registriranog za isto vrijeme u bh. entitetu RS koji iznosi oko 9 milijardi KM, navodi Zvizdić te naglašava da “ovako izgleda realno stanje u bh. entitetu RS kada se podigne slavljenička zavjesa satkana od mitova, laži, revizije historije, samohvalisanja i idolatrije”.

Ovi podaci, podvlači Zvizdić, čine tužnim svakog građanina BiH koji voli svaki pedalj BiH, “jer svi znamo da BiH, kao cjelovita, multietnička i demokratska država može mnogo bolje”.

– Ali ne sa ljudima kojima su šovinizam, iredentizam i agresivni velikodržavni nacionalizam modeli političkog djelovanja, nego samo sa normalnim ljudima koji poštuju demokratski sistem vrijednosti, ljudska prava, vladavinu zakona, ekonomski produktivizam, principe jednakopravnosti, zajedništva i solidarnosti, zaključio je Zvizdić.