DANIEL SERWER GOVORIO O BIDENOVOJ POLITICI PREMA BALKANU: “Ukinuti Republiku Srpsku i Dejton, a Ruse izbaciti iz Srbije i sa Balkana!”

Naveo je da će se administracija novoizabranog predsednika SAD Joe Bidena vratiti tradicionalnijoj politici koja podrazumjeva podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu svih država, uključujući Kosovo, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu.

Naglašava da to ne znači da će Biden ignorisati neke poteze administracije dosadašnjeg predsednika Donalda Trampa.

– Ostaće pri ideji da bi odnosi Srbije i Kosova trebalo da budu normalizovani i možda će pokušati da dalje rade na ekonomskoj normalizaciji, u okviru koje je sporazum koji je Trampova administracija potpisala u septembru u Bijeloj kući veoma mali korak u pravom smjeru. Neće ignorisati sve što je urađeno u prošlosti.

Naveo je da će Kosovu i Srbiji biti lakše da ostvare ekonomsku normalizaciju ako to čine sve zemlje Balkana, odnosno ako to ne bude zasnovano samo na bilateralnoj osnovi.

– Mislim da će to biti nastavljeno. Ali očekujem i podsticaj za postizanje sporazuma Srbije i Kosova na političkom nivou, i to zasnovanog na teritorijalnom integritetu i suverenitetu dvije države. Nisam međutim siguran da je to moguće postići. Mislim da je posebno gospodin Aleksandar Vučić sasvim jasno stavio do znanja da ne želi da bude predsjednik Srbije koji Kosovo priznaje kao nezavisnu i suverenu državu. A to je ono što je potrebno za stvarnu normalizaciju. Ako on na to nije spreman, taj aspekt će biti odložen na veliko razočaranje kosovskih vlasti koje, sa druge strane, žele normalizaciju takve vrste – dodao je i nastavio:

– Mislim da će Bidenov princip biti da SAD uskladi sa Evropom i da sa njom zajednički deluje u vezi sa svim pitanjima koja se tiču Balkana, ali i ostalim poput Ukrajine i ruskim pretnjama na Baltiku. Mnogo je polja u kojima će Evropa i SAD obnoviti saradnju.

Naveo je da nije optimista da će sporazum Kosova i Srbije biti postignut u narednih nekoliko mjeseci.

Server je naveo da je podrška SAD članstvu Crne Gore u NATO i Evropskoj uniji veoma jasna, ali da se u toj zemlji sada formira vlada koja, kako se čini, nema istu posvećenost u tom smjeru kao prethodne.

On je rekao da djeluje da je buduća crnogorska vlada deklarativno za EU i NATO, ali da su neki njeni elementi više pro-ruski orjentisani.

Povodom situacije u BiH, Server je, napomenuvši da iznosi lično mišljenje, rekao da je potrebno promeniti Dejtonski ustav.

– Mislim da to mogu učiniti isključivo građani Bosne. Mislim da time ne bi trebalo da se bavi visoki predstavnik. Ipak, trebalo bi da ima nadležnosti da reaguje ako bi bila narušena nezavisnost države, ako bi prijetilo njeno razbijanje sa bilo čije strane. Da to može brzo i efikasno da se prekine – kazao je.

Naveo je da je njegovo gledište da entiteti i kantoni gube svoju svrhu.

– Mislim da bi stvari mnogo bolje funkcionisale bez entiteta i kantona, sa centralizovanom vlašću u Sarajevu koja bi bila zadužena za pregovaranje i primjenu pravnih tekovina EU. Drugi nivo vlasti bile bi opštine koje su pokazale da raspolažu mnogo većim kapacitetom za upravljanje od entiteta i kantona – dodao je Serwer.

Povodom spora Skoplja i Sofije, Serwer je rekao da je Balkan u cjelini veoma nisko na listi američkih prioriteta u ovom trenutku, da su nešto bolje kotirana jedino pitanja Kosova i Srbije i Bosne i Hercegovine, dok su Bugarska i Sjeverna Makedonija „potpuno van fokusa”.

Serwer kaže da je za očekivati da SAD budu manje tolerantne i prema ruskom ponašanju na Balkanu nego što su to bile u prošlosti.

Dodao je da moć Rusije kao regionalne sile slabi i upozorava da bi ona u tom slabljenju mogla da postane opasna.

slobodna-bosna.ba