Daniel Serwer: Kantoni, entiteti i veto morat će nestati!

Tokom svog prvog službenog posjeta State Departmentu 4. februara, američki predsjednik Joe Biden predstavio je osnove američke vanjske politike za sljedeće četiri godine.

Tada je govorio o klimatskim promjenama i pandemiji kao o globalnim izazovima, najavljujući jačanje američke uloge u međunarodnim organizacijama, veći diplomatski angažman i saradnju s tradicionalnim saveznicima. Uz nekoliko iznimaka, poput Kine, Rusije i Mijanmara, nije spomenuo određene zemlje ili regije, čak ni zapadni Balkan.

Analitičari iz Sjedinjenih Američkih Država, dobro svjesni situacije na zapadnom Balkanu, razgovarali su za Glas Amerike o tome kako bi nova američka administracija mogla biti uključena u Bosnu i Hercegovinu i oko nje.

Paul McCarthy, regionalni direktor za Europu pri Međunarodnom republikanskom institutu, koji je također aktivan u Bosni i Hercegovini, kaže da je pozitivno što je Biden Senatu bio poznat otkako je predsjedavao Senatom i predsjedavao nekim svojim kolegama, prenosi Glas Amerike.

“Također znamo da su Joe Biden i Angela Merkel, njemačka kancelarka, također razgovarali o zapadnom Balkanu. To je zanimljivo”, kaže McCarthy. “Mislim da možemo očekivati ​​da će nova administracija biti bliža koordinaciji politike za zapadni Balkan sa Bruxellesom.”

David L. Phillips, direktor Programa za izgradnju mira i ljudskih prava na Sveučilištu Columbia, zauzima sličan stav: „Biden je predan transatlantskoj suradnji. Njegov pristup Balkanu imat će snažnu osnovu u zajedničkom radu Sjedinjenih Država i Europske unije.”

Phillips je bio savjetnik Predsjedništva Bosne i Hercegovine od 1992. do 1994. godine, a radio je kao stručnjak za međunarodne odnose s administracijama Billa Clintona, Georgea W. Busha i Baracka Obame. Rekao je da će stav zemalja u regiji biti vrlo važan:

“Ako Bosna bude spora i bude stvarala probleme, ako dopusti Rusiji da brani integraciju u euroatlantske institucije, Zapad neće imati puno strpljenja za Bosnu i Kosovo zbog toga.”

U decembr 2020. održano je saslušanje pred Odborom za vanjske poslove Zastupničkog doma Kongresa Sjedinjenih Država o preporukama nove uprave za politike prema zapadnom Balkanu. Najviše pažnje posvećeno je Bosni i Hercegovini i odnosima Srbije i Kosova.

Sudionici, uključujući bivšu američku državnu tajnicu Madeleine Albright, više su puta naglasili važnost zajedničkog djelovanja Sjedinjenih Država i EU i razgovarali o potrebi većih promjena u Bosni i Hercegovini, uključujući modernizaciju Dejtonskog sporazuma, rekao je Glas Amerike.

“Kantoni i entiteti, kao i nacionalna ograničenja i mogućnost veta, morat će nestati. Amerikanci i Europljani trebali bi pozdraviti mogućnost novog građanskog ustava.”