DANIEL SERWER UNIŠTIO VUČIĆA I DODIKA: “Nije važno šta Srbi misle, Albright će se baviti Beogradom”

“Iskreno, niko od nas, Janusz, Madeleine Albright, niko od nas nije dobrodošao zbog onoga što smo rekli. Beograd se okrenuo u smjeru Rusije, ka ultranacionalističkom pravcu”, rekao je Server

Američki profesor Daniel Serwer rekao je danas da će bivša američka državna tajnica Madeleine Albright biti uključena u dijalog Beograda i Prištine prije nove američke administracije.

“Nije važno što Srbi misle o tome treba li uključiti i Madeleine Albright. Bit će uključeno. Ona je bivša ministrica vanjskih poslova i važna je struja ne toliko u Demokratskoj stranci, koliko u demokratskom svijetu koji razmišlja, dijelu demokratskog svijeta koji razmišlja o vanjskoj politici. A živjela je u Srbiji, govori srpski. Mislim da to treba cijeniti “, rekao je Serwer za televiziju N1.

Serwer, profesor na Univerzitetu Johns Hopkins u Washingtonu, rekao je da razumije da “mnogi Srbi to ne cijene jer su od pada pregovora u Rambouilletu zagovarali NATO-ovo sudjelovanje u ratu.”

“I potpuno razumijem kako se prema meni postupa, iako sam se usprotivio bombardiranju. Nema veze, imat će utjecaja, imat će zanimljive stvari “, rekao je Serwer.
Dodao je da zna da nitko od istaknutih sudionika prošlotjednog vanjskopolitičkog odbora američkog Zastupničkog doma nije dobrodošao u Beograd, koji je raspravljao o političkim pristupima koje bi administracija budućeg američkog predsjednika Joea Bidena mogla primijeniti na zapadnom Balkanu.

Rekao je da “Amerikanci i Europljani moraju surađivati” na dijalogu Beograda i Prištine, jer su EU i SAD pokazale da ne mogu sami riješiti problem.
“Ako surađuju i imaju zajedničku viziju, ne samo za Srbiju i Kosovo, već i za regiju u cjelini, mislim da će to uspjeti.

Serwer je dodao, dodajući da bi EU trebala biti “domaćin dijaloga” i da bi je Amerikanci trebali podržati.

“EU ima najveći utjecaj na ove brojke. Amerikanci mogu pružiti veliku potporu Europljanima, kao i dvije stvari, provedbu svega dogovorenog, što u prošlosti nije bilo dobro, kao i naglasak na uzajamnosti. “Što god Beograd i Priština zatraže u ovom dijalogu, moraju biti spremni platiti im isto”, rekao je Server.

Rekao je da “to nije uvijek bio slučaj” i kao primjer naveo “bizarni slučaj” Specijaliziranih vijeća na Kosovu, suda za zločine bivše Oslobodilačke vojske Kosova sa sjedištem u Haagu.

Dodao je da to “nije loše, ali ni obostrano” jer, kako kaže, postoji “vrlo jasan slučaj” trojice Amerikanaca, braće Bytyc, koji su ubijeni u Srbiji nakon rata i njihovim ubojicama ne može se suditi u Haagu, jer posebni sud nije nadležan u Srbiji.

“To je smiješno. Predložio sam u Washingtonu i nitko nije primijetio ono što sam predložio da se nadležnost Specijalnog suda u Haagu proširi na Srbiju jer je pokazalo da se počiniteljima ubojstava unutar Srbije neće suditi”, rekao je Serwer.

Rekao je da postoji nekoliko drugih stvari koje “treba razumjeti” i da je jedna od njih da pregovori između Srbije i Kosova moraju, prema mišljenju Amerikanaca, ali i mnogih Europljana, rezultirati uzajamnim priznavanjem i razmjenom veleposlanika. da ne želi biti predsjednik Srbije koja će priznati Kosovo. Mislim da je ozbiljno mislio.

Mislim da se moramo pripremiti i pričekati da srpski predsjednik to učini, ako je potrebno. Možda ćemo u međuvremenu morati razmišljati o međusobnom dogovoru, ali samo ako Kosovo dobije mjesto u UN-u. Taj se problem mora riješiti, čak i ako se problem međusobnog priznavanja ne riješi. ”

Istaknuo je i da Vučić nije održao obećanje o otvorenim i slobodnim medijima niti osigurao neovisnost pravosuđa.