Kanadski institut za istraživanje genocida oglasio se povodom 9. januara, neustavnog dana entiteta RS.

„Reći bosanskohercegovačku istinu o 9. januaru najmoćnije je sredstvo koje imamo protiv poricanja pravosudnih i historijskih činjenica, protiv negiranja Države Bosne i Hercegovine i protiv ponižavanja žrtava, istine i pravde.

Proglašenje parapubličke tvorevine Srpske Republike Bosne i Hercegovine 9. januara 1992. godine bilo je nezakonit i protudržavni čin jer tada važeći Ustav Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine nije dopuštao. Sve radnje koje su dovele do proglašenja Srpske Republike Bosne i Hercegovine su nezakonite.

Ovaj je čin nanio udarac ustavnom poretku Republike BiH, suprotno međunarodnom pravu, a u političkom smislu to je dan kada je u BiH započeo genocid. Ovim činom postavljeni su temelji genocida. Rušenje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine je puč.
Prema presudama međunarodnog suda, entitet RS je genocidan.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju, kao i sudovi niza država, osudili su srpske i političke i vojne vođe predvođene Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem zbog počinjenja ozbiljnih ratnih zločina u Bosni i Hercegovini.

Pravomoćnom presudom od 26. februara 2007., Internacionalni sud u Haagu otvorio je legitimnu i legalnu mogućnost punog pravnog osporavanja entiteta RS.

Januar ostaje jedan od najcrnjih datuma u historiji Bosne i Hercegovine, ali i Europe i svijeta. Nikada nećemo zaboraviti što je započelo 9. januara.

Kao član Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, Kanada podržava Bosnu i Hercegovinu u njenom razvoju kao stabilne, održive i demokratske multietničke države, potiče je na miran rad sa susjedima i podržava čvrsto na putu ka euroatlantskim integracijama.

Šteta je što je u doba demokracije, zaštite ljudskih prava i slobode, u srcu Europe, nakon “Nikad više!”, nakon Holokausta, više od 25 godina nakon najvećeg zločina u Europi nakon Drugog svjetskog rata, agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad Bosancima, obilježava se Dan entiteta Republike Srpske.

9. januara podsjeća sve patriote i prijatelje istine i pravde širom svijeta na užas agresije i genocida i pokušaj uništenja države Republike Bosne i Hercegovine”, rekao je Emir Ramić, direktor Kanadskog instituta za istraživanje genocida.