DF ponudio rješenje za krizu u FBiH – “Ovo šaljemo Schmidtu” – Evo o čemu se radi

Demokratska fronta (DF) oglasila se saopćenjem za javnost nakon današnje press konferencije koju je, ispred zgrade OHR-a u Sarajevu, održao visoki predstavnik Christian Schmidt.

Schmidt je, podsjećamo, domaćim političarima poslao posljednje upozorenje u vezi formiranja vlasti u FBiH, te je najavio nametanje određenih odluka ukoliko se bh. lideri ne dogovore u narednom periodu.

Iz DF-a kažu kako će Schmitu postali svoju inicijativu u kojoj predlažu izmjene Ustava na način da bi dva potpisa bila dovoljna za imenovanje Vlade.

– S obzirom da je gospodin Schmidt očigledno već odlučio da nametne rješenje koje bi trebalo deblokirati proces formiranja vlasti u Federaciji BiH, i s obzirom da poziva političke stranke da se dogovore, a do tog dogovora očigledno neće doći, Demokratska fronta nudi prijedlog trajnog rješenja gospodinu Schmidtu.

Demokratska fronta je taj prijedlog jučer prezentovala na sjednici zastupničkog Doma Parlamenta Federacije, a sada koristimo priliko da kažemo da ćemo isto dostaviti gospodinu Schmidtu jer mislimo da to rješenje zadovoljava sve kriterije dominacije parlamentarne većine u procesu formiranja vlasti, saopćeno je.