Direktorica Izetbegović odgovorila na kritike da turskim ljekarima nije bio dozvoljen ulaz u KCUS: “Sve posjete se najavljuju”

Voditelj Covid-centra u Američkoj bolnici u Istanbulu, prof. dr. Bilgin Sait, specijalista interne medicine, i doc. dr. Siran Keske, infektolog, stigli su u Sarajevo.

Ovaj dvojac vrhunskih ljekara iz Turske je došao u Sarajevo na poziv ministra zdravstva Kantona Sarajevo, prof. dr. Harisa Vranića kako bi kolegama prenio svoja iskustva u liječenju pacijenata oboljelih od Covida-19. Medicinski stručnjaci su potom započeli vizitu na intenzivnoj njezi, a planiran je obilazak svih pacijenata hospitaliziranih u Covid-odjelu Opće bolnice u Sarajevu.

Nakon što se u medijima pojavila informacija da je rukovodstvo Kliničnog centra Univerziteta u Sarajevu odbilo posjetu ljekara iz Turske, “Hayat” je dobio odgovor od prof. dr. Sebije Izetbegović, generalne direktorice KCUS-a.

– Sve posjete KCUS-u se najavljuju u smislu naučne saradnje i projekta. Kao takve se i najavljuju. To spada u djelokrug rada Discipline za nauku i nastavu i ja sam obaviještena da je Ministarstvo dobilo termin za link i PowerPoint prezentaciju koju bi kolege iz Turske održale. Mi ne smijemo praviti okupljanja u amfitetrima zbog epidemioloških razloga, a imamo trenutno 514 vrlo teških Covid-19 bolesnika, od kojih 61 izrazito teškog na intenzivnoj njezi. Moramo, također, pružiti sve usluge non-Covid bolesnicima. Vrlo rado ćemo učestvovati u prezentaciji kolega, ali putem linka, u zakazanom terminu, i konsultirati se s njima. Ministar je samo najavio njihovu PowerPoint prezentaciju o slučajevima. Toliko ja znam o svemu. Zaista imam puno posla. Druge detalje ne znam. Potpuno je nevjerovatno da se mi u KCUS-u borimo ovako hrabro i uspješno s Covid-19 bolešću, a da neki mediji pokušavaju da diskreditiraju naš rad. Osim toga, imamo vezu s našim doktorom intenzivistom sa Mayo klinike u SAD-u, naši anesteziolozi uredno razmjenjuju iskustva s njim. Stručna saradnja je uvijek dobro došla – kazala je za Hayat.ba generalna direktorica KCUS-a, zaključivši na kraju:

– Mi punimo kisik, nabavljamo lijekove i ostalo. Ogroman je pritisak bolesnih. Moramo odgovoriti na sve zahtjeve bolesnika.