Dizdar: Napadnuta bošnjačka povratnička porodica u Gacku, korišteno vatreno oružje

Ministar raseljenih osoba i izbjeglica Federacije BiH Nerin Dizdar saopćio je da se danas dogodio napad na povratničku porodicu u Gacku, prilikom čega je korišteno vatreno oružje, prenosi Klix.

Dizdar je u objavi na svom Facebook nalogu podijelio i fotografije na kojem se može vidjeti kuća na koju je izvršen napad, kao i rupa od, vjerovatno, metka na jednom od prozora.

“Dobijam informacije o novom napadu na povratnike, ovaj put u Gacku, i to uz upotrebu vatrenog oružja. Još jedan dokaz da trovanje javnog prostora šovinizmom i bježanje od istine i odgovornosti ponovo stavljaju metu na čelo žrtvama”, napisao je Dizdar na Facebooku.

Dizdar je dodao da od entitetskih vlasti traži hitni pronalazak i procesuiranje odgovornih.
“Kao što smo premijer i ja rekli povratnicima u Gacko prije par dana, naša podrška njima će biti veća i jača nego ikada. Od vlasti entiteta opet tražimo hitno procesuiranje i otkrivanje krivaca. Od pomoći bi bilo i da prestanu sa širenjem govora mržnje, ali se u to ne uzdamo. U tome ih dalje spriječiti mogu državni pravosudni organi”, dodao je Dizdar.

Naglasio je da će Ministarstvo odmah na mjesto događaja poslati svoje predstavnike.

“Ministarstvo će već ujutro na lice mjesta poslati svoje predstavnike, kako bi se procijenila šteta na stambenom objektu, kao i stanje povratničke porodice, te osigurala sva potrebna podrška”, naglasio je Dizdar.

Iz policije se još uvijek nisu oglasili o ovom događaju.