Đukanović: Ono što je Srbija nekada radila Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Kosovu sada radi Crnoj Gori!

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović rekao je da je Srbija “nevjerojatno radila u korist svoje štete”, dodajući da je duh mržnje sada pušten iz boce prema Crnoj Gori i svemu crnogorskom, te da su odnosi dviju zemalja sada na najnižoj mogućoj razini.

– Srbija nevjerovatno ustrajno radi na šteti. Nepotrebno je reći da sam akter političkog života već 30 godina, nakon devedesetih, plana Z-4 ponuđenog za Hrvatsku, planova ponuđenog za Bosnu, Rambujea za Kosovo. Odbačeno je sve što je bilo bahato, bezobrazno i ​​ishitreno, a sve je završilo ozbiljnim gubicima za Srbiju i za one koji su bili kreatori takve politike u Srbiji. Na nesreću drugih. Dakle, ne sumnjam da je ova politika prema Crnoj Gori danas politika puštanja duha iz boce, duha mržnje prema Crnoj Gori, rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, ono što se dogodilo od službenog Beograda 90-ih Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Kosovu – to se danas događa s Crnom Gorom.

– Rekao sam svojim partnerima u Beogradu kad je započeo, povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Rekao sam da se sjećam devedesetih da su tada, čini mi se, bili ljudi ozbiljnijeg političkog kalibra nego danas. Tada su iz boce oslobodili duha mržnje i više ga nisu mogli kontrolirati. Danas se ponavlja ista greška, sije se mržnja prema Crnoj Gori i svemu što je crnogorsko. To će nepopravljivo pogoršati odnose između naše dvije zemlje, rekao je Đukanović.

Dodao je da se to sada može vidjeti “kroz mahnitu kampanju Srbije za lokalne izbore u drugom po veličini crnogorskom gradu Nikšiću”.

– U Srbiji se “Bitka za Nikšić” odvija s TV Happy, kad emisija započinje. A bitka se vodi s namjerom da se osvoji Nikšić. Nikšić se osvaja da osvoji Crnu Goru. Tako smo opet svjedoci ekspanzivne politike Srbije prema susjedima, u ovom slučaju prema Crnoj Gori. Zbog toga su naši odnosi na najnižoj mogućoj razini, rekao je Đukanovič.

Govoreći o predstojećem popisu stanovništva u Crnoj Gori, Đukanović je rekao da je stav prethodne vlade bio da bi se upitnikom trebalo riješiti tradicionalnih problema kojih se EU riješila u većini zemalja, jer je popis važan za ekonomski razvoj svake zemlje.

– Za civilnu državu poput Crne Gore saznanje – je li se broj članova jedne nacije povećao između dva popisa i broja članova druge nacije – nije samo presudno već i posebno važno. Zato doista zvuči nevjerojatno da šef jedne države ima veliki nacionalni interes za popis stanovništva u drugoj susjednoj državi. Očito je namjera dokazati rezultate teze popisa stanovništva da Crna Gora nije građanska država, već da je Crna Gora srpska država, pa s ove platforme možemo ići dalje u provođenju politike “srpskog svijeta”, rekao je Đukanović.

Prema njemu, nacionalni popis stanovništva važan je za one politike koje nisu europske, već nacionalističke i šovinističke.

– Šovinizam je nepodnošljiva mržnja prema svemu što je nacionalno i vjerski drugačije, što često rezultira destabilizacijom, etničkim sukobom ili čak genocidom u bivšoj Jugoslaviji. Dakle, ne sjećamo li se rezultata pokušaja teritorijalne reorganizacije zapadnog Balkana? Nismo pobijedili ni veću Srbiju, ni veću Albaniju, ni veću Hrvatsku, ali imali smo veliku tragediju s više od 130 000 žrtava. Politika je poražena, ali nije pokopana i sada je pokušavaju oživjeti, rekao je Đukanović.

Dodao je da ovaj nacionalistički, šovinistički duh živi u uvjerenju da su izgubili devedesetih jer im međunarodni uvjeti nisu bili naklonjeni, pa danas pokušavaju učiniti ono što tada nisu uspjeli, navodi agencija Beta.