Đukanović: Rukovodstvo Srbije negiranjem genocida čini štetu vlastitom narodu

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović komentirao je danas izjavu državnog vrha Srbije i predsjednika Aleksandra Vučiča o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, o kojoj je izglasala Skupština Crne Gore.

Upitan da prokomentira izjave državnog vrha Srbije i predsjednika Aleksandra Vučića, Đukanović je rekao da to nije ništa novo i da se radi o manipulaciji.

Podsjetio je na prethodne medijske kampanje iz Srbije, gdje je, kako je rekao, manipulisalo time da neko hoće da otima pravoslavne hramove.

“Tako se i sada pokušava manipulisati kako je rezolucija osuda Srbije i srpskog naroda, iako postoji precizan dio u rezoluciji da se osuda genocida ne može odnositi na narod, već da su genocide počinili pojedinci, a da je na politikama da naprave jasan otklon u odnosu na te pojedice koji su napravili tako nečovječna djela”, rekao je Đukanović, a prenosi RTCG.

Dodao je da je državno rukovodstvo Srbije svojim komentarima nanosi ogromnu štetu toj državi i njenom narodu.

“Ako ne pominje odgovornost jednog naroda, a neko iz vrha države silom na sramotu pokušava da poveže genocid sa svojom državom i svojim narodom, onda je to bez lijeka autodestruktivno. Ne možete im pomoći, oni sistematski pokušavaju da tu optužnicu pripišu Srbiji i srpskom narodu, što nama u Crnoj Gori ne pada na pamet”, istakao je Đukanović.

Dodao je da se Crna Gora nije miješala u dvorište Srebrenice, već u “pitanje genocida”.

“Srebrenica nije dvorište Srbije, već dvorište Bosne. Gdje god se dogodi genocid, zdravorazumska politika mora da ga osudi. Svejedno da li se dogodio u Ruandi ili na Balkanu…”, zaključio je Milo Đukanović.