“Doajen srpske advokature” tvrdi da je Dodik unaprijed osuđen i “otkrio” šta je krajnji cilj

– Čitav dosadašnji sudski postupak koji se vodi pred Sudom BiH protiv predsjednika Srpske Milorada Dodika, zbog navodnog nepoštovanja odluka Christiana Schmidta, predstavlja klasičnu farsu, čiji je krajnji cilj napad na suverenitet Republike Srpske, rekao je za advokat Branislav Tapušković, “doajen srpske advokature” i bivši predsjednik beogradske i srpske komore, komentarišući nedavno održano novo ročište u predmetu protiv predsjednika RS Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića.

Tapušković, koji je ovom prilikom iz Beograda došao u Sarajevo, da bi se iz prve ruke uvjerio o kakvom se sudskom postupku radi, kaže da je “odmah stekao utisak da je predsjednik Dodik već unaprijed osuđen, a da ovaj sudski proces treba samo da to i potvrdi”.

– Bojim se da je riječ o unaprijed presuđenoj stvari. Sudiji se očigledno žuri da se što prije dođe do prvostepene presude, navodi za Tapušković za Glas Srpske, poručujući da postoji mogućnost da se možda i on, kao savjetnik, uključi u rad tima odbrane predsjednika Milorada Dodika.

Istakao je da “ne može neki stranac bez ovlašćenja da mijenja ključne zakone u zemlju u koju je došao, a koji se tiču ustavnih stvari i Krivičnog zakona”.

– Takođe ne može se suditi nikome na osnovu toga što se nešto dogodilo, a zakon donesen poslije toga pa za to odgovara. To je glavni problem, suština čitavog problema. Da je Christian Schmidt, kojim slučajem, priznat kao visoki predstavnik, on ni tada ne bio imao ovlašćenja da donosi i nameće bilo kakve zakone, jasan je Tapušković.