Doboj, Srebrenica, Travnik: Da li će Dodik uz pomoć Čovića blokirati nove izbore?

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine još nije zakazala sjednice na kojima će se donijeti odluke o datumu održavanja prijevremenih izbora u Travniku i Ustikolini i ponovljenih izbora u Doboju i Srebrenici.

Danas je održana sjednica na kojoj je zaključeno da se Ministarstvu financija Bosne i Hercegovine i Uredu za zakonodavstvo odmah pošalje zahtjev za osiguranje sredstava iz tekuće rezerve za prijevremene izbore u Ustikolini i Travniku, te ponovne izbore u Srebrenica i Doboj.

Sud Bosne i Hercegovine odbio je jučer 11 žalbi političkih subjekata na odluke CIK-a o poništavanju izbora u Doboju i Srebrenici, te odluku o nemogućnosti nastavka mandata gradonačelnika Travnika jer je pobjednik preminuli kandidat SDA Mirsad Peco, koji je pobijedio na izborima. Preminuo je i načelnik Ustikoline, Esed Radeljaš, a također će se za ovu općinu održati prijevremeni izbori za načelnika.

Nekoliko je čimbenika presudno za određivanje datuma prijevremenih izbora u Ustikolini i Travniku te za ponovljene izbore u Doboju i Srebrenici.

Izbori u Travniku prvobitno su bili zakazani za 28. mart, ali taj je dan vjerski blagdan Cvjetnice. Sedam dana kasnije, Uskrs je. Stoga se CIK obratio Vrhbosanskoj nadbiskupiji zbog svog stava, a kako stvari stoje, izbori u Travniku vjerojatno će se održati 11. arpila.

Određivanje datuma ponovnih izbora u Srebrenici i Doboju blokiran je još jednim presudnim čimbenikom, a to je novac.

Izbore u općini Srebrenica i gradu Doboju, kao i na razini načelnika i skupštine općine na 50 posto financira država, a 50 posto lokalna zajednica. Iz državnog proračuna potrebno je osigurati potreban novac za tiskanje glasačkih listića i rad glavnog centra za brojanje. Druga polovica novca koju izdvaja lokalna zajednica koristi se za financiranje biračkih mjesta, općinskog ili gradskog izbornog povjerenstva.

Zbog žestokih prosvjeda SNSD-a protiv odluka CIK-a o otkazivanju izbora u Doboju i Srebrenici, kao i odluke za Travnik, za očekivati ​​je da Vijeće ministara na čelu s Dodikovim čovjekom Zoranom Tegeltijom i Ministarstvo financija na čelu s Vjekoslavom Bevandom ometaju i blokiraju dodjelu sredstava iz tekućih rezervi, što bi odgodilo prijevremene izbore i reizbore do daljnjeg.

Tako bi u Srebrenici i Doboju na tim radnim mjestima ostali SNSD-ovi kadrovi Mladen Grujičić i Boris Jerinić.

Prema odredbama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, reizbori se odvijaju na temelju istih lista kandidata i izvadaka sa centralne izborne liste koji su korišteni na poništenim izborima i održavaju se danom utvrđenim središnji izbori Bosne i Hercegovine.

Prijevremeni izbori održavaju se u roku od 90 dana od dana raspuštanja izabranog tijela, tj. kraja mandata u skladu s Ustavom i zakonom. Između dana raspisivanja prijevremenih izbora i dana održavanja izbora ne može proći manje 30 ili više od 90 dana.

Međutim, ovo nije prvi put da se u tim slučajevima krše zakonski rokovi, kao što je to bio slučaj s održavanjem lokalnih izbora 2020. godine, koji su odgođeni za mjesec dana zbog blokada u Vijeću ministara i neosiguranja.

I tada i danas, Dodik i Čović nastavljaju igrati političke igre i vršiti pritisak na CIK, nakon što njihovi “certificirani Srbi i Hrvati” nisu izabrani za članove.

Kamo god stignu, kažu da je ta institucija nelegalna, a za Čovića “nelegitimna”, baš kao i član predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

Treba imati na umu da krajem jula prošle godine nije bilo sigurno da će se uopće održati lokalni izbori 2020. godine jer Vijeće ministara nije platilo 4,2 miliona KM potrebnih za održavanje izbora.

Tada su Dodik, preko Tegeltije, i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, preko ministra financija Vjekoslava Bevande, dovodili u pitanje održavanje lokalnih izbora 2020. Obojica su ih pokušala natjerati da se održe tek 2022. godine, tokkom općih izbora. Stoga ne čudi da se isti scenarij primjenjuje i na Srebrenicu i Doboj.