Dobrotvor iz srednje Bosne svom selu ostavio više od milion KM: U oporuci ostavio jasne upute

Priča o Ivi Mediću, kreševskom dobročinitelju koji je svom selu Vranci ostavio bogatstvo, dobila je kraj.

Načelnik Općine Kreševo ​​Renato Pejak najavio je sutrašnje puštanje strojeva koji će u narednim mjesecima graditi kolektore, te asfaltirati i proširiti puteve prema ovom selu. Novac koji je Medić oporučno ostavio gradu bio bi dovoljan da izgradi sve što zamisli.

Ivo Medić prvi je znak zahvale dobio u Vrancima prije tačno 20 godina. Tada je prvo svjetlo proveo u jednom kreševskom selu. Postoji anegdota da su se jedne večeri mještani vratili iz kafića i nisu našli ništa. Medić je tada obećao napraviti rasvjetu i ona je ubrzo stigla.

“Svi imaju neku anegdotu sa njim, svi će ga rado spomenuti i svi ćemo se možda i nasmijati, ali Ivo je stvarno bio plementi čovjek – rekao je Ivica Kresić, mještanin sela Vranci”, piše Centralna.ba.

Čovjek, koji je sa dvojicom braće, kao dječak, ostao bez roditelja, odrastao je u siromaštvu, a novac je zaradio kao majstor u Njemačkoj. Proizvodio je precizne hirurške instrumente.

“Veliki je majstor bio, i priznat i ovdje u čeliku kada je radio, imao je prvog “fiću” u općini Kreševo. Zamislite sada, dijete, siroče, koje je odraslo, bez roditelja, gladno, da ostvari nekakav svoj napredak i kao čovjek i kao građanin”, rekao je Kresić.

Prvi je, i vjerovatno jedini koji je svoje bogatstvo ostavio općini, tj. njegovom selu Vranci u kome danas živi 20-ak mještana.

“To je 659 hiljada eura, odnosno milion i 288 hiljada KM, od pokojnog Ive Medića, gdje je jasno pokojnik u svojoj oporuci naglasio da za svoje selo želi uraditi kolektor, druga je želja proširenje saobraćajnice koja vodi do sela i treća je asfaltiranje od Kreševa do Vranaca novim asfaltom u cijelosti”, rekao je Renato Pejak, načelnik Kreševa.

Prve mašine na terenu će biti već sutra, najavljuje načelnik, a ove godine bi radovi trebali biti završeni. Ovakav posao Kreševo, općina sa manje od 5.000 stanovnika, može planirati za desetak godina.

“Sa ovom ostavštinom naš budžet je više od pet miliona KM, međutim, ako se oduzmu sredstva koja nisu redovna, realan je budžet 2,5-2,7 miliona KM”, dodao je Pejak.