Dodik: Armija koja je odlikovala Komšića očistila Sarajevo od Srba

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je za Srnu da Sarajevo nije ni kozmopolitski ni multietnički grad, te da je to zahvaljujući vojsci koja je Željku Komšiću dala “zlatni ljiljan” za koji se on zahvaljuje evo treći mandat.

“Sarajevo je etnički očišćeno od Srba i to je učinila politika kojoj je u ratu, ali evo i u miru pripadao i pripada Komšić, a koja je tokom rata na području grada osnovala više od 100 logora za Srbe. Jedan je radio čak i nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma”, istakao je Dodik.

Upitan je da prokomentira Komšićevu izjavu da je Sarajevo “multietnički grad”, Dodik je rekao da je licemjerno za njega, kao rezervnog bošnjačkog člana Predsjedništva u obračunu sa Kristijanom Šmitom koristi one kojih u Sarajevu više nema.

“Koliko je Sarajevo otvoreno i slobodarsko govore brojevi koje ne može negirati čak ni građanin Komšić, a brojevi govore o karakteru i namjerama politika koje zastupaju muslimani u BiH od 1990. do danas”, naveo je Dodik.

Što se tiče Komšićevih pokušaja da stekne legitimitet citirajući presude europskih sudova, Dodik je ocijenio da je to jalov posao, jer Ustav poznaje srpskog, hrvatskog i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

“Nije srpski, Hrvati kažu nije ni hrvatski, Željko Komšić onda može biti samo bošnjački član, rezervni dabome, jer su Šefika Džaferovića Bošnjaci javno prihvatili za svog legitimnog predstavnika”, pojasnio je srpski član Predsjedništva BiH.