Dodik bez srpskog jedinstva na koji se često poziva, jučer je doživio dva teška poraza

Lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik dobio je u ponedjeljak dva teška politička šamara.

Prvo je tijekom sjednice Narodne skupštine bh. entiteta Republika Srpska dočekala “čestitka” sa sankcijama iz Velike Britanije, kao i predsjednicu RS-a Željku Cvijanović. Dodik se obrušio verbalnim uvredama na UK, Britance, pogotovo na opoziciju, a prije svega na Partiju demokratskog progresa (PDP).

Međutim, dobio je novi udarac, možda i teži kasnije na sjednici kada se suočio s nedostatkom srpskog jedinstva, na koje se često poziva i na temelju kojeg pokušava graditi ulogu srpskog čelnika u BiH.

Naime, na Dodikov zahtjev NSRS se jučer izjašnjavao o pet, za njega, štetnih odluka po vitalne interese RS-a na sjednici Predsjedništva BiH održanoj 31. marta.

Dodik je tada stavio veto na pet odluka, a jučer je nedostajala dvotrećinska većina potrebna NSRS. Izostala je podrška opozicionih srpskih zastupnika i tako su odluke koje se tiču Centralne izborne komisije BiH i međunarodnog testiranja učenika stupile na snagu.

To je, bez sumnje, dodatno narušilo Dodikovu poziciju. Senad Bratić, član NSRS-ove koalicije Zajedno za BiH, kazao je za Faktor da je to drugi put zaredom da srpska opozicija Dodiku okreće leđa kada su u pitanju “vitalni interesi RS”.

– Dodiku se ovo dešava već drugi put zaredom. Opozicija iz reda srpskih stranaka u NSRS-u očigledno pravi otklon od retrogradne politike Dodika i njegove koalicije. Ne žele pratiti koncept koji ništa dobro ne može donijeti nikome u BiH. Dodik je doživio dva teška poraza, a čeka ga i treći, od naroda na izborima – kaže Bratić.