Dodik: BiH pred izborom, ili poštovati Dejton ili se razići

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da su pred BiH izbori – ili će dosljedno poštivati ​​odredbe Daytonskog mirovnog sporazuma ili će se mirno raspustiti, jer treće više nije moguća.

Dodik je naglasio da se zbog najave da bi BiH mogla dobiti novog visokog predstavnika moraju izjaviti oni koji su izravno pogođeni ovom odlukom – Republika Srpska, Federacija BiH, Srbija, Hrvatska i BiH. jedinstveni sporazum može zahtijevati imenovanje visokog predstavnika koji će biti imenovan u skladu s odgovarajućim rezolucijama Vijeća sigurnosti.

Dodik je izjavio da je do sada samo Carl Bildt legalno izabran prema propisanoj proceduri.

“Pošto Republika Srpska ne traži da u BiH dođe novi visoki predstavik već sada mogu reći da bi on, ukolio dođe, došao nezakonito, suprotno odredbama aneksa 10 kojim je dobio politički život u BiH. Stoga smatram da o ovom pitanju svoje mišljenje treba da da najviše zakonodavno tijelo Republike Srpske, njena Narodna skupština, koja je jedino relevantno mjesto na kojem Republika Srpska može mjerodavno razmatrati najvažnija pitanja za svoju budućnost”, istakao je Dodik za povodom njegove inicijative za održavanje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske.

On je pojasnio da su se svi visoki predstavnici koji su do sada bili u BiH pozivali na zakonitost u radu legalno izabranih predstavnika u BiH a da su sami na nezakonit način birani, i sami nezakonito i suprotno Dejtonskom sporazumu postupali, lažno se predstavljajući kao visoki predastavnici međunarodne zajedice, a oni su prema Dejtonskom sporazumu visoki predstavnici strana potpisnica.

“Začarni krug nezakonitosti jednom mora da prestane i smatramo da je ovo trenutak kada moramo da se suprotstavimo pravnim argumentima, a oni su na strani onoga što mi godinama tvrdimo”, konstatovao je Dodik.

Rekao je EU da inzistiranje na produženju boravka visokog predstavnika u BiH, što će se pokazati suprotnim onome što je predviđeno, znači da je međunarodna zajednica napustila ideju da je moguće demokratizirati i integrirati BiH.

“Visoki predstavnici su svih prethodnih godina činili krivična djela intervenišući na Dejtonskom sporazumu na šta nisu imali pravo, u dobroj mjeri suspendovali dijalog, neustavno i neovlašteno mijenjali Ustav BiH, kao i ustave Republike Srpske i FBiH, kršili ljudska prava i svojim činjenjem nas doveli do tačke kada je svima jasno da je za sve ove godine ta institucija proizvela toliko štete da se mi sada bavimo posljedicama njihovog djelovanja a ne evropskim ciljevima i zadacima”, rekao je Dodik.

Zbog nazočnosti visokog predstavnika, ma ko bio na sceni, bošnjačka politička elita nije promijenila stav od 1995. godine, očito ohrabrena od “starijeg brata” koji će umjesto toga pregovarati, a ako pregovori ne uspiju, onda nameću rješenja koja su u njihovu korist.

“Zato je gotovo pa nemoguće bilo promijeniti pravosudni sistem, izborni zakon i druge kapitalne zakone u BiH, od kojih su neki i uslov za naše napredovanje ka EU. Ako 26 godina od završetka rata nije vrijeme da BiH vrati suverenitet koji joj je oduzet uvođenjem visokog predastavika, bojim se da ga nikada vratiti neće i da će ova zemlja biti prepuštena međunarodnim službenicima kojima će to biti samo jedna stepenica na ljestvici profesionalnih biografija”, naglasio je Dodik.

On je ponovio da Republika Srpska ostaje privržena poštovanju Dejtonskog sporazuma, a to znači i Aneksa 10 koji predviđa kako visoki predstavnik može biti imenovan.

“Ako međunarodna zajednica misli da može selektivno da primjenjuje odredbe Dejtonskog sporazuma onda i nama šalje poruku da taj sporazum gledamo kao švedski sto sa koga ćemo uzimati šta nam se sviđa. Zato mislim da je ovo ključni trenutak u kojem se moramo izboriti za suverenitet Republike Srpske i pravo da odlučujemo jer smo za to birani. Sve drugo BiH vodi ka raspadu. Sad smo pred izborom – ili ćemo dosljedno poštovati odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma ili ćemo se mirno razići. Ništa treće više nije moguće”, poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović održao je sjednicu Kolegija za sutra, kada će se na zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH utvrditi predloženi dnevni red i datum posebne sjednice skupštine.

Za dnevni red 18. posebne sjednice Narodne skupštine Dodik je predložio tačku – ocjena rada visokog predstavnika, primjena Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH u periodu razgovora o imenovanju novog visokog predstavnika.