Dodik: Donosimo novi izborni zakon RS-a i vraćamo još jednu nadležnost

Predsjednik RS-a Milorad Dodik danas je najavio da će ovaj bh. entitet kreirati novi zakon koji se tiče provođenja izbora u RS-u mimo Centralne izborne komisije BiH.
“Mi smo odlučni da kreiramo novi zakon koji je u skladu s ustavom BiH i RS-a – izborni zakon RS”, rekao je Dodik.

On je najavio da će tekst zakona predočiti u Narodnoj skupštini RS-a, i partnerima i opoziciji.

“To će biti ustavno pozicioniranje koje ne zadire u izbor članova Predsjedništva BiH i poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. To bi i dalje radio CIK. Sve ostale izbore bi provodila naša republička izborna komisija (RIK). Tako bi se vratila ustavna prava i nadležnosti RS-a za provođenje izbora. Ustav BiH predviđa izbore za Predsjedništvo BiH i Predstavnički dom”, rekao je lider SNSD-a, prenosi Klix.

Dodik je rekao da je zakon spreman, kao i mnogi drugi koje je najavio.

“Vrlo brzo ćemo predložiti tekst zakona Narodnoj skupštini da se usvoji po hitnom postupku Ne želimo više gledati mešetarenje izbornim procesima. Nigdje nema da je CIK nadležan za izbore na nižim nivoima vlasti. Ovo je trenutak u kojem ćemo to vratiti tamo gdje stanuje, a to je nadležnost RS-a. U Federaciji BiH kako hoće”, izjavio je.

On je naveo da će prije donošenja tog zakona biti donesen zakon koji zabranjuje djelovanje odnosno primjenu Izbornog zakona BiH na prostoru RS-a kada su u pitanju lokalni izbori.

“Kako će to riješiti sveu FBiH nije naš problem”, poručio je.

Danas je u Banjoj Luci održan radno-konsultativni sastanak predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika sa predsjednicima koalicionih stranaka i šefovima poslaničkih klubova u Narodnoj skupštini RS-a.