Dodik: Džaferović potvrdio da je Schmidt bošnjački igrač

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Christian Schmidt, bosanskohercegovački je igrač, rekao je Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Dokaz je, rekao je Dodik, činjenica da je njegov kolega u Predsjedništvu Šefik Džaferović pozvao visokog predstavnika da djeluje, pa čak i da ga smijeni.

“Razumljivo je da Bošnjaci, muslimani, u BIH žele visokog predstavnika da obavlja stvari koje oni žele”, rekao je član Predsjedništva Milorad Dodik osvrčući se na poziv Šefika Džaferovića visokom predstavniku u BiH da reaguje.

“To potvrđuje da je on njihov igrač a ne svih. Ovu situaciju u BiH je moguće rješiti dijalogom, ili može ostati ovakvo stanje. Može se zakazivati sjednica koliko hoće”, rekao je Dodik u obračajući se javnosti u Istočnom Sarajevu.

Dodik je još jednom pozvao na jedinstvo s opozicijom, uz tvrdnju da je njegovo postupanje danas u Predsjedništvu BiH način na koji treba postupati.

“Važno je da tamo gdje mogu nešto da učine, u Predstavničkom domu PS BiH, da ostanu doslijedni”, rekao je Dodik, dodajući da vlast ima kapacitet i bez opozicije, u Domu naroda, Savjetu ministara, Predsjedništvu BiH.

“Važno je za narod u RS osjećaj zajedničkog djelovanja na opasnosti koje dolaze sa strane”, poručio je Dodik, dodajući da su usvojene zaključke diktirali predsjednici opozicije, da je on to isto mislio, ali da su to ipak ideje opozicije, te pozvao ih da ostanu doslijedni.

Iako je dogovoreno da predstavnici RS-a neće sudjelovati u radu institucija Bosne i Hercegovine, Dodik se prvo pojavio u Predsjedništvu tijekom posjeta turskog predsjednika, a zatim danas tijekom sjednice Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Hercegovina.