Dodik: Entiteti imaju pravo na specijalne i paralelne veze sa susjednim državama

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je bošnjačkom članu Predsjedništva BiH Denisu Bećiroviću da bi, “kad već pokušava da se drži Ustava, trebalo da pročita da i Republika Srpska, osim BiH, ima međunarodni suverenitet”.

“Po Ustavu BiH, entiteti imaju pravo na specijalne i paralelne veze sa susjednim državama, pa Republika Srpska ima takav sporazum sa Srbijom, a može ih imati i sa drugim susjednim državama“, naveo je Dodik u objavi na društvenoj mreži X ranije poznatoj kao “Twitter”.

Dodik je dodao da “Ustav BiH predviđa da entiteti mogu sklopiti sporazume sa drugim državama i međunarodnim organizacijama, uz saglasnost Parlamentarne skupštine, a može se regulisati da takva saglasnost nije ni potrebna”.

“Međunarodni suverenitet Republike Srpske potvrđuje i činjenica da Republika Srpska već 15 godina šalje svoje izvještaje Savjetu bezbjednosti UN, što nije moglo da spriječi ni političko Sarajevo. Naprotiv, to pravo Republike Srpske potvrdio je i Ustavni sud BiH”, istakao je Dodik.

Još je naveo da “entiteti imaju skoro sav unutrašnji suverenitet, dok BiH po Ustavu BiH ima ograničen unutrašnji suverenitet – taksativno nabrojanih 10 nadležnosti, uglavnom nekoliko politika, uz određen međunarodni suverenitet”.

“Da ponovimo – entiteti su države, a BiH je kao zajednica dva entiteta tek `država koliko-toliko`”, poručio je Dodik.

Bećirović se ranije, reagujući na prethodnu objavu Dodika, oglasio izjavom u kojoj tvrdi da “suverenitet pripada samo BiH”.