Dodik: Farsa je priča o putu u EU

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik govorio je na današnjoj vanrednoj konferenciji za medije o procesu vakcinacije u Republici Srpskoj, povećanju plata u tom entitetu i precesima euro-integracija i odnosnima unutar Bosne i Hercegovine.

Iako je odbacio mogućnost rata, Dodik je najavio da će i dalje raditi ne mirnom razilaženju unutar BiH, naglasivši da BiH nije održiva zemlja i da je razlaz najbolje rješenje za njene narode. Složio se s nedavnom izjavom Ambasade SAD-a da bh. entiteti nemaju perspektive kao samostalni.

– Miran razlaz je realna opcija i o njoj se može pričati. Kome je danas do rata, je neću dopustiti da do te mogućnosti dođe dok god sjedim ovdje, iako su moje kolege iz predsjedništva BiH Komšić i Džaferović tu opciju navele – rekao je Dodik.

Naveo je da je priča o evropskom putu BiH, ali i drugih zemalja regiona, farsa, jer Evropska unija nema jasnu perspektivu s zemljama zapadnog Balkana. Kako je kazao, mnoge članice EU danas ne bi mogle ispuniti kriterije koji se traže od BiH.

– Naš cilj je i dalje članstvo u EU, ali mislim da EU nema potencijal da taj proces podrži. Samo ono što se dešava Albaniji i Sjevernoj Makedoniji goviri o namjerama Evropljana prema ovom regionu. Samim time i proces u BiH gubi potencijal – rekao je.

Osvrnuo se na borbu s pandemijom koronavirusa u RS-u i naglasio da je činjenica je da je vlast u tom entitetu morala poduzeti mjere koje nisu popularne, koje su ograničile ukupan javni socijalni i društveni život, te dodao da je to bio jedini način da se zaustavi širenje kornavirusa, što je na kraju donijelo dobre rezultate.

– Treći val pandemije jenjava zbog tih mjera. Naravno nismo sretni činjenicom da je pandemija još uvijek tu. I pored napora naših medicinara gubimo najmilije osobe. Način da se ovo riješi je vakcinacija. Obezbijedili smo određeni broj vakcina za vakcinaciju određenog dijela stanovništva, prije svega zdravstvenih radnika, a sada i onih starijih od 65 godina – rekao je Dodik.

Istaknuo je da RS očekuje veći priliv vakcina.

– Preuzet ću u četvrtak 20.000 vakcina iz Srbije, a očekujemo vakcine iz programa Sputnjik i kineskog programa, te iz kompromitovanog programa Covax za koji smo u dva navrata uplatili novac da bi dobili 400.000 doza potrebnih za 200.000 stanovnika. RS danas ima rezervisanih 1.100.000 vakcina za 550.000 stanovnika u programu Sputnjik i 400.000 kroz Covax program potrebnih za 200.000 stanovnika – objasnio je.

Naglašava da su ekonomske posljedice pandemije u RS vidljive.

– One nisu male, niti beznačajne i posebno ćemo ih osjetiti nakon pandemije. Mislim da smo radili dobro kada smo poduzimali mjere i omogućavali da naša ekonomija preživi. Naša pokrivenost uvoza izvozom je na rekordnih 86 posto. Potrebna je koordinacija s drugim zemljama, jer od te saradnje ovisi naša ekonomija – rekao je predsjednik Predsjedništva BiH.

Naveo je da će vlast u RS najvjerovatnije u maju donijeti odluku o povećanju plata u zdravstvu, prosvjeti, policiji, pravosuđu i izvršiti pritisak na realni sektor da i oni povećaju plate radnicima, jer je bitno da potencijal radnika bude veći.

Ističe da zajednički nivo vlasti BiH ostaje neuspješan, nedorečen i neefikasan, te da je dominantan proces na tom nivou priča o izmjenama Izbornog zakonu i rješavanju pitanja Sejdić-Finci.

– RS je izvan tog pitanja jer imamo odgovor na to pitanje, dok je u FBiH to pitanje otvoreno i ostaju problemi nastali prije 11 godina. Također je otvoreno pitanje izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Koja je korist danas Bošnjaka što u Predsjedništvu BiH sjedi Željko Komšić i da su time nešto dobili. Samo su dobili probleme s Hrvatima – kazao je.

Dodao je da CIK po njemu i dalje ostaje nelegalan i mora biti promjenjen, što je uslov da se srpski narod uključi u reforme izbornog zakonodavstva.