Dodik: Federacija BiH je mislila nabrzinu nabaviti vakcine preko špekulanata

Milorad Dodik govorio je danas u Banjoj Luci o problemu opskrbe cjepivima u Federaciji Bosne i Hercegovine. Objasnio je da je ovo složen proces, ali da Federacija BiH ima još jedan problem, s obzirom da su se “već jednom opekli nabavkom respiratora”.

Milorad Dodik zamoljen je za komentar izjava agenta za nabavu cjepiva Nikole Lakušića između FBiH i Rusije, koji je navodno blokirao opskrbu cjepivom.

“Prvo je lagao Federaciju BiH da se može cijepiti, pa se ispostavilo da to sada ne može učiniti. Znajući kako napreduju postupci, rekao sam javnosti da se to neće dogoditi, pa se nije desilo”, rekao je Dodik, rekavši da nije naštetio ili da ne želi naštetiti Federaciji BiH, nego želi pomoći u nabavci vakcina ukoliko to žele.

Dodao je da Nikola Lakušić nije problem Federacije BiH, ali da “postoji još jedan problem”.

“Ja bih volio da oni svaki dan dobiju milion vakcina i da rješavaju tu situaciju, ali s tim špekulantima što misle nabrzinu nabaviti… Federacija BiH se opekla već jednom onom nabavkom respiratora, pa im je bilo malo, pa su krenuli da nabavljaju na isti način. Ne ide to tako ljudi”, rekao je Dodik.

“Znam koliko nam je teško dobiti cjepivo. Potpisali smo ugovor za milion i 100 000 cjepiva, a sljedeću sedmicu pokušavamo i uspijevamo s 30 000 i 40 000 cjepiva. Odjednom se neko pojavi u orbiti i kaže da mogu donijeti. Pa, ako možete, donesite”, rekao je Dodik.

Čak i nakon potpisivanja ugovora o opskrbi cjepivima, čini se da izvoz cjepiva teče puno sporije u zemlje s puno više novca od Federacije BiH. Stoga je nerealno da će 100.000 cjepiva stići u Federaciju BiH u roku od tri dana, a preostalih 400.000 cjepiva u kratkom roku, kako se tvrdi od početka.