Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kazao je kako je upoznat s detaljima sporazuma koji su danas potpisali Osmorka i HDZ BiH te se nada budućoj suradnji na državnoj razini s tim partnerima. Riječi hvale imao je za lidera SDP-a Nermina Nikšića, kazavši da su radili dobar posao dok je on bio premijer Federacije BiH. Nada se deblokadi, ali postoji uvjet.

“Mislim da su sada stvorene okolnosti da se formira Vlada FBiH što prije moguće. Očekujemo da ćemo imati novu Vladu FBiH nakon osam godina i da ćemo s njima moći raditi. Nikšića sam upoznao ranije dok je bio premijer FBiH i mislim da su se radili dobri poslovi”, rekao je Dodik.

Najavio je da će u četvrtak imati četiri delegata iz Doma naroda PSBiH i poručio: “Nikome ne bih savjetovao nikakvu avanturu”.

Kazao je da ne treba biti blokade, ali da se moraju deblokirati procesi izgradnje Buk Bijela HE, aerodroma u Trebinju i plinovoda prema Banjoj Luci, a onda neće biti blokada ni na drugim razinama.

“Ukoliko se nastave ove blokade biće ih i na drugim nivoima, ali vjerujem da s novim ljudima možemo deblokirati te stvari. Predstavnički dom će prvog imati konstituirajuću sjednicu. S HDZ-om imamo dogovor da se formira zajednički kolegij. Vjerujem da Osmorka neće imati ništa protiv. Prvog možemo imati formiran kolegij i nastaviti s formiranjem institucija vlasti kako u FBiH tako na nivou BiH”, optimističan je Dodik.

Dodao je da s Osmorkom nisu razgovarali, ali da će pokušati pronaći zajedničke teme – europski put i deblokadu projekata. Ne namjeravaju potpisivati ​​sporazume, nego se dogovoriti.

“Osmorka i opozicija očigledno razgovaraju. Nisu se uspjeli dogovoriti, a onda su poletili da krive nas iz SNSD-a. Svođenje toga na pitanje Milorada Dodika je pogrešno. Ako imamo dogovor, onda idemo brzo, ako nemamo ne idemo nikako”, rekao je Dodik.

Ustvrdio je da su izgubljene ambicije opozicije da sudjeluje u vlasti na razini BiH.

“Kada je ranije SDP bio na vlasti imali smo produktivan razgovor i napravili smo ekonomski dogovor i zaštitili domaću privredu. Sada smo izgubili stočni fond i ostalo. Ako imamo mogućnosti da razgovaram o tome i da sudije i tužioce imenuju parlamenti, slažemo se da pravimo dogovor”, rekao je Dodik.

Što se tiče podjele fotelja, rekao je samo da su zainteresirani za mjesto ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine. Za Denisa Zvizdića kazao je da ima informaciju da će biti član kolegija PSBiH Predstavničkog doma.

Govoreći o susretu s europskim povjerenikom za proširenje Oliverom Varheljijem, rekao je da mu je čudno što je BiH dobila status kandidata, a u Ustavnom sudu ima, kako je rekao, lažnog visokog predstavnika i stranog suca.

“Bio je dobar razgovor, ali za mene je bilo važno u pogledu druge stvari. Znamo zvog čega je EK blokirala sredstva EU Republici Srpskoj, ali dobio sam obećanje da će ta sredstva biti deblokirana idući mjesec i da ćemo nastaviti s realizacijom izgradnje Koridora Vc. To je dobra vijest”, rekao je Dodik.

Kazao je i da mu je Varhelji rekao da je ta mjera planirana od 1. januara 2023. godine, a što se tiče toga da građani BiH moraju ispuniti obrazac i podnijeti zahtjev nadležnim tijelima za ulazak u EU, on to odgađa.

Prošli članak“Slobodna Bosna” saznaje: Osmorka napravila novi veliki ustupak HDZ-u, iz sporazuma izbačen “Briselski sporazum” i ubačena “kolektivna prava” i reforma izbora članova Predsjedništva BiH
Sljedeći članakKakva gesta: Igrači Konyaspora na Grbavicu istrčali u majicama s likom Alije Izetbegovića