Krajem januara Europska komisija upozorila je Bosnu i Hercegovinu da svakodnevno utječe na međunarodnu reputaciju te je pozvala vlasti da smjeste izbjeglice i migrante širom Bosne i Hercegovine.

Ovaj poziv iz Bruxellesa javno su odbili čelnici SNSD-a i HDZ-a Milorad Dodik i Dragan Čović.

– Vidimo da u EU nema spremnosti da se migrantski centar formira na toj lokaciji, i čuli smo ranije da žele ravnomjerno na teritoriji BiH da se rasporede. Znate da mi u RS nećemo dozvoliti migrantske centre. Zamolili smo ih da migrante ne vraćaju u Bosnu i Hercegovinu jer oni ne žele da ostanu tu, poručio je Dodik.

S druge strane, Čović je o ovom pitanju razgovarao i s američkim veleposlanikom u Bosni i Hercegovini Ericom Nelsonom.

– Ja sam poseban naglasak stavio na sigurnosnu i političku dimenziju problema. Mi moramo u potpunosti poštivati zakone BiH, odnosno da migrant gdje uđe u BiH bude evidentiran, tu stacioniran i prema njemu da se postupa po zakonima BiH, a ne da ih puštamo da se slobodno kreću po državi i da ne znamo tko su uopće te osobe. Mi smo spremni u državnim institucijama uraditi sve što treba, izdvojiti i potrebna sredstva, ako treba promijeniti i neke zakone, ali ne da se migranti raspoređuju po cijelom teritoriju BiH. To ne dolazi u obzir, kazao je Čović.

Trenutno postoji šest prihvatnih centara za migrante i izbjeglice u Federaciji Bosne i Hercegovine, uglavnom u USK i kantonu Sarajevo. U drugom bh. entiteta, Republika Srpska (RS), ne postoji niti jedan.