Dodik i Cvijanović s Vučićem u Beogradu: “Jačanje integracije RS i Srbije”

Predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik borave danas u Beogradu, gdje su razgovarali s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Teme razgovora bile su projekti na kojima surađuju Srbija i bh. entitet Republika Srpska, kao i jačanje “integracije RS-a i Srbije kroz zajednički program”.

Vučić je rekao da je Bosna i Hercegovina izuzetno važan vanjskotrgovinski partner Srbije i da je šesta po redu. Kazao je da nastavljaju s realizacijom projekata u općinama kao što su Drvar, Kostajnica, Dubica, Nevesinje i Srpac, gdje će se graditi Dom zdravlja.

“Zahvaljujem se narodu RS jer je u svakom trenutku uz svoju Srbiju”, rekao je Vučić.

Cvijanović je istakla da su pred nama veliki izazovi i da sa pozicije na kojoj se sada nalazi želi doprinijeti boljim odnosima dvije zemlje.

“To ne ovisi samo od mene. Željela bih da iz jedne faze u kojoj imamo svađalački odnos u BiH prema spoljnom svijetu i okruženju, počnemo izlaziti na put da sagledavamo koristi realizacije određenih projekata a ne da služe kao način blokiranja i slično”, kazala je Cvijanović i zahvalila se Srbiji što je odlučila da bude investitor u projektima dodavši kako su “Buk-Bijela i Aerodrom Trebinje strateški interesi”.

Dodik je govorio o “pritisku međunarodne zajednice na Srbiju i Republiku Srpsku”, a u kontekstu rata u Ukrajini. Rekao je kako će zajednička sjednica vlada RS i Srbije biti održana početkom decembra kada se okonča proces formiranja Vlade RS i to u Banjaluci.

“Važno je istaći da opredjeljenje koje smo ovdje čuli. Istaknuto je snažno da se nastavlja saradnja na projektima. Razumijemo da Srbija kao apsolutni garant Dejtonskog sporazuma stoji iza njega i da je to zemlja koja ne oklijeva da podrži teritorijalni integritet BiH što je za nas uredu, ali smatramo da je važno da predsjednik Srbije zna da je RS ugrožena sa stanovišta njenih ustavnih prava”, rekao je Dodik.

Govorio je ponovo o “oduzimanju nadležnosti” i potrebi “vraćanja na izvorni Dejtonski sporazum i ustav”.

“Dok se to ne desi, ne vidimo razloga da damo doprinos BiH”, rekao je dodavši kako “u BiH postoji pat pozicija koja je veoma teško rješiva i da se kamuflira intervencijom međunarodnog faktora.

Poručio je kako će u narednom periodu “raditi na integraciji RS i SRbije kroz zajedničke programe obrazovanja i kulture, a sve u okviru procesa specijalnih veza”.

Prošli članakSchmidt otkazao učešće na sjednici EP-a u Briselu, Strik poručila: Već dva mjeseca se krije
Sljedeći članakCIK odbio prijavu protiv Dodika zbog podjele 100 KM penzionerima, pet stranaka kažnjeno