Dodik i Erdogan potpisuju sporazum, ubrzanje gradnje autoputa

Predsjedavajući i članovi predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić sutra će biti u službenom posjetu Republici Turskoj, kada se očekuje potpisivanje sporazuma o suradnji dviju zemalja na polju infrastrukture.

Državni čelnici posjetit će Tursku u službenom posjetu na poziv predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. U pismu upućenom krajem januara, Erdogan je naglasio da je posjet imao za cilj jačanje odnosa.

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović ranije je najavio potpisivanje ovog sporazuma, smatrajući važnim ubrzanje realizacije građevinskog projekta autoceste Sarajevo-Beograd.

Također je rekao da Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine pokušava ukloniti sve administrativne prepreke kako bi započela gradnja autoputa od Bijeljine do Sarajeva, kao i autoputa od Sarajeva do Višegrada i prolaska s granice sa Srbijom.

Turska u potpunosti podržava obećanje da će podržati projekt izgradnje autoputa i autoputa koji će povezati prijestolnice Bosne i Hercegovine i Srbije, što dokazuje najavljeno potpisivanje sporazuma.

Kao što je prethodno rečeno, izgradnja autoceste vrlo je važna za odnose Bosne i Hercegovine, Srbije i Turske,

Uz to, očekuje se da će predsjednik i članovi predsjedništva Bosne i Hercegovine razgovarati s Erdoganom o trenutnoj situaciji u vezi s pandemijom koronavirusa.

Dan nakon sastanka s predsjednikom Erdoganom, izaslanstvo Bosne i Hercegovine sastat će se s predstavnicima turskih gospodarstvenika kako bi nastavili razgovore o ekonomskoj suradnji dviju zemalja.