DODIK IDE KOD ERDOGANA U TURSKU: Ovo je razlog posjete…

Razlog sastanka je potpisivanje sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske o suradnji u građevinskim i infrastrukturnim projektima.

Ministar komunikacija i prometa BiH Vojin Mitrović razgovarao je u Sarajevu s turskim ambasadorom u BiH Haldunom Koçom o nastavku i ubrzanju projekta izgradnje autoceste Beograd – Sarajevo.

Razlog sastanka bilo je potpisivanje sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske o suradnji u građevinskim i infrastrukturnim projektima, uključujući ovaj projekat. Prema planu, sporazum će 16. marta u Ankari potpisati predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

U dijalozima se razgovaralo i o Koridoru 5C, mogućnosti zaključivanja sporazuma o međusobnom priznavanju i razmjeni vozačkih dozvola između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske, kao i zapisnika o memorandumu Direkcije za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine i Generalne direkcije za civilno zrakoplovstvo Republike Turske.

Ambasador Koç naglasio je kako Turska i dalje u potpunosti podržava obećanje da će podržati izgradnju autocesta i brze ceste koje povezuju glavne gradove BiH i Srbije, o čemu svjedoči potpisivanje sporazuma između predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dodika i predsjednika Erdogana, izvijestio je Hayat.

Ministar Mitrović zahvalio je još jednom turskom ambasadoru na podršci ovom projektu, ističući pritom da je izgradnja autoputa vrlo važna za odnos BiH, Srbije i Turske, kao i za bolju povezanost i ekonomski razvoj cijele regije.

Izrazivši zadovoljstvo što se ubrzava izgradnja brze ceste od Kuzmina do Bijeljine, ministar Mitrović naglasio je da će Ministarstvo komunikacija i prometa BiH pokušati ukloniti sve administrativne prepreke kako bi moglo započeti. Izgraditi autoceste od Bijeljine do Sarajeva i autoceste od Sarajevo do Višegrada i granice sa Srbijom, priopćilo je Ministarstvo prometa i komunikacija BiH.