Dodik: Ideja “srpskog sveta” je promocija vrijednosti srpskog načina života

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će se zalagati za ostvarenje ideje srpskog svijeta – da srpska zajednica ima pravo promicati vrijednosti srpskog načina života bilo gdje u svijetu.

Prema njegovim riječima, to uključuje pravoslavnu vjeru, srpski jezik, srpske škole, srpsko umjetničko i kulturno društvo, kao i proučavanje historije Srba.

Dodik objašnjava da ideja srpskog svijeta znači da srpske zajednice u Australiji, SAD-u i Novom Zelandu promiču vrijednosti srpskog načina života i da, bez obzira gdje su Srbi u zajednici, imaju pravo izraziti te vrijednosti i nazvati ih jedinstvenim oblikom koji se zove srpski svijet.

Prema njegovim riječima, ideja o srpskom svijetu pokazuje da Srbija nema nikakve teritorijalne pretenzije.

– Srbija nema nikakve teritorijalne pretenzije, ali ima pravo da zaštiti naša ustavna i međunarodna zagarantovana prava. Ideja “srpskog sveta” je veoma primamljiva i ja ću se zalagati za njenu realizaciju – rekao je Dodik danas novinarima u Banjoj Luci.

Dodik kaže da razumije da muslimani misle da je sve što se događa među Srbima protiv njih, ali to nije istina, prenosi Srna.

– Njima je ponovo problem Srbija i njena jačina. Problem je RS što postoji, preživljava i što pokazuje vitalnost i može da se razvija – poručio je Dodik.