Dodik: Imam najavu da će Schmidt doći 3. augusta i reći ću mu da nije relevantan za RS

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je da će novi visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt doći u predsjedništvo 3. avgusta i da će najvjerovatnije otići na taj sastanak i poručiti mu “da za Republiku Srpsku nije relevantan”.

“Što se tiče njegove uloge visokog predstavnika, koju su izmislili, ako ne bude potvrde u Savjetu bezbjednosti, ne mislim da prihvatim saradnju sa Schmidtom u bilo kom segmentu”, rekao je Dodik.

Naglasio je da je sve što se pokušava po ovom pitanju “neprihvatljivo za Republiku Srpsku, kako je odlučila i Narodna skupština”.

“Nemam problem da mu to kažem i daleko oštrije, imajući u vidu nepovjerenje koje mi imamo generisano stalim prisustvom Germana, koji su pokušavali da modeliraju ovaj prostor”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska nema razloga vjerovati visokom predstavniku, bez obzira odakle dolazi, a prije svega, kako je rekao, kada dolazi iz tog dijela svijeta.

“Nemam nijedan razlog da to sve ne kažem ni sada, ni u oči Schmidtu. Vjerovatno ću otići na taj sastanak i to će biti moj jedini sastanak s njim u institucijama. Poslije možemo da se privatno srećemo u kafanama”, rekao je Dodik.