Predsjednik SNSD-a i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, komentirajući pismo koje je visoki predstavnik poslao NSRS-u, rekao je da je Valentin Inzko u sebi pokazivao “niske strasti i mržnju prema srpskom narodu kvalifikujući ga za zločine koji su samo njumu u glavi”.

Naveo je kako su “Srbi masovno stradali u Drugom svjetskom ratu u Jasenovcu, da su masovno ubijani u regiji kod Bihaća, te da je samo u Brodu na Drini kod Višegrada ubijeno 6.000 Srba”.

“Takvu jedno bezočnu laž može može izreći samo čovjek niskih strasti kao Inzko koji je zaradio ozbiljan novac. RS je pravila ozbiljan otklon od međunarodne zajednice i savršeno znaju da mi nećemo prhvatiti nikakvo nametanje odluka”, kazao je Dodik.

Istaknuo da je u Sarajevu “jedna škola kao i drugi objekti koji nose ime muslimana koji su osuđeni za zločine u Drugom svjetskom ratu”, te da će, u slučaju da Inzko naredi njihovu promjenu, njegovo pismo imati drugu dimenziju.

“Razgovarat ćemo o toj temi, a on se diskvalifikovao”, kazao je Dodik.

Na pitanje kakve sankcije bi mogle uslijediti ukoliko ne ispoštuju naredbu o oduzimanju priznanja osuđenik ratnim zločincima, Dodik je rekao kako “nije baba gatara da zna kako on razmišlja”.

“Previše zla nam je nanio i dodvoravao se muslimanima u Sarajevu”, rekao je Dodik.

Odgovarajući na komentare političkih protivnika da mu se bližio kraj, rekao je da to govore oni koji su svoj poraz pokušali predstaviti kao pobjedu. Na kraju se podsjetio na broj gradonačelničkih mjesta koje je SNSD osvojio na posljednjim lokalnim izborima, te naglasio da je osvojio šest posto više glasova nego na prethodnim izborima.