Dodik iz Beograda: Ako se pojavi novi Trump Republika Srpska treba proglasiti nezavisnost!

Član predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik s današnje tribine u Beogradu rekao je da bi Republika Srpska trebala proglasiti neovisnost ako se, kako je rekao, pojavi novi Donald Trump.

Rekao je to tokom sudjelovanja na tribini pod nazivom “Inzkvo zakon – kraj Srpske ili raspad Bosne”, koju su organizirali portali “Sve o Srpskoj” i “Fakti”. Organizaciju foruma, koji se održao u prostorijama Udruženja novinara Srbije, podržalo je Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji.

U početku se govorilo da je to “znanstvena” tribina i da bivši visoki predstavnik Valentin Inzko “nije zainteresiran” za stradanje Srba u Bosni i Hercegovini. Njegova zakonska zabrana negiranja genocida u Srebrenici nazvana je “verbalnim deliktom”.

“On je ukinuo slobodu mišljenja i izražavanja za sve građane Bosne i Hercegovine, a pobunili su se samo Srbi”, rekao je u uvodnom govoru.

Zatim se obratio Dodiku, koji je Bošnjake opet ustrajno nazivao muslimanima. Ponovio je ranije poznata stajališta, uključujući i to da je Bosna i Hercegovina “eksperiment međunarodne zajednice”. Ocijenio je da je sporazum u Dejtonu bio pod pritiskom međunarodnih aktera.

Podsjetio je da Dejtonski mirovni sporazum u Republici Srpskoj nije odmah usvojen, ali da je kasnije, rekao je, imao svoje prednosti. Tvrdi da subjekti imaju suverenitet i da to podrazumijeva njihove kompetencije. Kako je rekao, stranci su kasnije počeli modelirati Dejtonski sporazum.

“Visokog predstavnika nije uvelo niti jedno međunarodno tijelo.”, naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, Bosna i Hercegovina nikada nije postojala, već ju je predstavljala grupa građana okupljena oko prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića. Za njega ne postoji visoki predstavnik međunarodne zajednice, već samo visoki predstavnik. Vijeće za provedbu mira opisao je kao “veliku zabludu”.

“Oni uvode neki oblik vlasti koji se može nazvati veleposlanstvom. Oni su sada preuzeli imenovanje visokog predstavnika. Bosna i Hercegovina ne izgleda kao što je napisano u Daytonu”, rekao je Dodik.

Smatra da se sadržaj ovog sporazuma počeo mijenjati odlukom bivšeg visokog predstavnika Wolfganga Petritscha.

“Njihova istina za nas nikada ne može biti prihvatljiva.”

Prema njegovim riječima, o genocidu u Srebrenici počeli su govoriti tek pet godina kasnije, kako bi se usredotočili na Bošnjake kao birače.

“Njihova istina za nas nikada ne može biti prihvatljiva, koliko god pokušavali ušutkati ljude prijetnjama zatvorom”, rekao je on dodajući da Haški sud nikada nije utvrdio koliko je ljudi ubijeno u Srebrenici.

“Radim protiv ove vrste Bosne i Hercegovine.”

Također je ponovio da “Bosna ne može”, ali da je jednom “mislio da može”.
“Ovaj eksperiment s duhom Daytona pokazuje da je to slučaj, bez obzira na intervenciju međunarodne zajednice i pravno nasilje”, rekao je Dodik.

Kako je rekao, Amerikanci su prekršili dogovor političkih predstavnika svih nacija da administraciji vrate obećavajuću vojnu imovinu kada vojsci to ne treba.

Rekao je da Bosna i Hercegovina ide ka raspadu.

“Radim protiv ovakve Bosne i Hercegovine, jer meni ne odgovara, ne odgovara srpskom narodu. Ovdje se ide više ka raspadu nego prema očuvanju”, podvukao je i uvjeren da Republika Srpska neće nestati .

Dodik također tvrdi da ambasadori žele vladati Bosnom i Hercegovinom te je izrazio “spremnost na žrtvu za Republiku Srbiju”.

Politiku američkog predsjednika Joea Bidena prema Bosni i Hercegovini nazvao je nastavkom politike bivšeg predsjednika Billa Clintona, za koju je rekao da ima nedovršene poslove u Bosni i Hercegovini. To za njega nije “ništa novo”.

“Ne nazivajte Christiana Schmidta visokim predstavnikom”

Pozvao je na dogovor, ali bez visokog predstavnika, “koji ne postoji”. Također je pozvao srpsku javnost da ne naziva Christiana Schmidta visokim predstavnikom.

“Morat će učiniti nešto snažno i odlučno da dokažem da je on visoki predstavnik”, dodao je.

Bošnjacima je rekao da je to iluzija ako misli da samo oni polažu pravo na Bosnu i Hercegovinu. Kako je rekao, ne misli da su svi muslimani loši ljudi. Bošnjaci za njega nisu državotvorna nacija, te je ponovio da su podanici. S druge strane, smatra da su Srbi narod koji stvara državu.

“Zašto ne bismo razgovarali o životu rame uz rame”, zapitao se Dodik.

“Ako se pojavi novi Trump, trebalo bi proglasiti neovisnost Republike Srpske.”

Rekao je da Bosna i Hercegovina nema nikakve veze s bivšom Jugoslavijom te da su nove generacije “apsolutno podijeljene”.

“Kakva je budućnost, i koja je  budućnost Bosne i Hercegovine? Samo reći u Londonu da nešto rade? Mi smo u koncentracionom logoru u Bosni i Hercegovini”, rekao je.

Osvrnuo se i na migracijsku krizu te naglasio kako će Republika Srpska sve migrante odmah deportirati u Federaciju Bosne i Hercegovine. Kako je rekao, bolje živi pod sankcijama i ne gubi osjećaj za stvarnost.

Rekao je da će ostatak Bidenovog predsjedničkog mandata brzo proći i da “ako se pojavi novi Trump, treba proglasiti neovisnost Republike Srpske”.