Srbija je RS-u donirala medicinsku opremu, a predsjednik Aleksandar Vučić predao ju je predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

Vučić je rekao da niko u svijetu ne priča o cijeni vakcina i dodao da ih je Srbija povoljno nabavila, iako bi platila i više da je traženo.

Kako je naveo, naručeno je više od 14 miliona vakcina, a primljeno 2.850.000 vakcina.

Podsjeća da je danas stiglo 100.000 “sputnjik V”, juče 55.000 “Fajzer”, a da će uskoro moći da kaže i za milion doza “Sinofarm” vakcina.

“Hoću da uđemo u brzu vakcinaciju, imaćemo za još 600.000 da brzo vakcinišemo, a onda će doći još neke vakcine”, najavio je Vučić.

Na pitanje novinara zašto je u Republiku Srpsku stiglo malo vakcina Sputnjik V, a Federacija BiH nabavlja 500.000 doza, Dodik je odgovorio:

– Ne vidiš ti dobro očigledno, oni pričaju o 500.000 doza, ali nisu ništa potpisali, ja bih volio da jesu, ali nema ništa od toga.

Vučić je na to dodao da će biti civilizovaniji od Dodika koji je snalažljiviji i bolje umije brzo da odgovori.

– Pokušat ću da budem civilizovaniji i trpeljiv, jer smatram da je to važno pitanje kazao je Vučić.

To dodatno potvrđuje nalaze da Beograd i RS na sve načine pokušavaju zaustaviti opskrbu vakcina iz Rusije za Federaciju BiH. Podsjećamo, ruska strana još nije potpisala ugovor s Medimpex preko koje je nabavka trebala biti realizovana.