Dodik: Izetbegović je politički luzer, ogorčen je, ne postoji genocid, to je način…

Izvršni komitet SNSD konstatovao je danas da je politička i ekonomska situacija u Republici Srpskoj stabilna i da nema izazova koji mogu da ih ugroze, rekao je lider SNSD Milorad Dodik nakon sjednice ovog komiteta.

Dodik je istakao da da u Republici Srpskoj funkcionišu sve institucije, kako na republičkom, tako i na lokalnom nivou.

Kada je riječ o ekonomskoj situaciji, on je naveo da su izmirene sve obaveze i zabilježen rast izvoza i broja zaposlenih. Stanje je dobro, Republika Srpska ne vidi izazove u tom pogledu, inflacija jenjava i u odnosu na decembra je niža. Dakle, ekonomski pokazatelji su dobri – istakao je Dodik.

On je rekao i da je zabilježen rast plata u Srpskoj. Statistički, rast plata u Srpskoj je veći nego što je inflacija. Smanjili smo zaduženost i ona je na istorijskom minimumu. U međuvremenu nije bilo zaduženja – naglasio je Dodik.

Dodik je rekao da je politička situacija na nivou BiH lošija nego ranije i da je veći stepen miješanja međunarodnog faktora u unutrašnja pitanja. Ostajemo pri zahtjevu da se na red stave svi investiciono-razvojni projekti – rekao je on, piše RTRS

Dodik je rekao da je razgovarano i o stanju u SNSD, odnosno unutarstranačkim izborima i utvrđivanju datuma sabora ove stranke.

IZETBEGOVIĆ NEZADOVOLJAN
Dodik je rekao da je RS legalna i legitimna, a da je lider SDA Bakir Izetbegović nezadovoljan svojom i pozicijom svoje stranke nakon izbora.

– Јa sam dobio izbore, 12 puta zaredom. Izetbegović je ogorčen na svoju poziciju. Mi smo pokušali da napravimo zajednički pristup, ali su oni imali drugačije, skrivene namjere. Putem podmićivanja različitih ljudi, da se donose samo odluke u korist SDA – rekao je Dodik danas u Banjaluci komentarišući posljednje napade Izetbegovića na Republiku Srpsku koju je nazvao “genocidnom tvorevinom”, a njeno rukovodstvo optužio da su “napravili udruženi zločinački podvig”.

Dodik je Izetbegovića nazvao “političkim luzerom i gubitnikom”.

– Ne postoji genocid, to je način na koji on želi da se vrati na scenu. Republika Srpska je legalna. Još uvijek razmišljamo o BiH koja je formirana Ustavom, ali u zavisnosti situacije, mi imamo plan. Ne zavisimo od BiH, od nje samo imamo probleme. Pokušaćemo da razgovaramo, ako je to moguće, a Republika Srpska jasno iskazuje svoju političku volju – rekao je Dodik.

IMOVINA PRIPADA ENTITETIMA
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska želi da se pitanje imovine u BiH riješi ugovorom između Srpske i Federacije BiH u kome će se konstatovati da imovina pripada entitetima.

– Svako drugo kretanje je nedopustivo i neprihvatljivo i neće se sprovoditi – rekao je novinarima u Banjaluci Dodik.

On je ponovio da je pitanje imovine veliki problem, ali da se o tome neće rapravljati dok entiteti ne sačine prijedlog.

Dodik je rekao da Republika Srpska vodi antikolonijalnu politiku, da se bori protiv nametanja različitih stranaca koji ovdje pokušavaju da sprovedu interese zemalja iz kojih dolaze.

On je dodao da je Srpska protiv miješanja stranaca u unutrašnje odnose u BiH, te u pravosuđe.