Dodik je zadnji koji ima pravo pozivati bilo koga da se izvini bilo kome

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić danas je izjavio da je Milorad Dodik posljednji koji je imao koji ima moralno pravo pozivati bilo koga da se izvini u bilo kojem trenutku.

Reagirajući na Dodikov poziv da od Bakira Izetbegovića zatraži da se izvini srpskom narodu, Salkić je rekao da čitav civilizirani svijet čeka priznanje, izvinjenje i katarzu Milorada Dodika zbog slijeđenja i veličanja ratnih zločinaca, diskriminacije povratnika, preživjelih žrtava i potomaka žrtava genocida, negiranje presuda međunarodnih i domaćih sudova, negiranje počinjenog, dokazanog i presuđenog genocida.

– Dodik je posljednja osoba koja u bilo kojem trenutku ima moralno pravo pozvati bilo koga da se izvini. Čovjek koji vrijeđa sve, kako u Bosni i Hercegovini, tako i izvan Bosne i Hercegovine, koji mu je govore istinu i ukazuju na neprimjereno ponašanje, rekao je Salkić.

Naglasio je da je “Dodik u više navrata vrijeđao i sustavno diskriminirao Bošnjake u ovom entitetu s ciljem ponovnog progona u miru i postizanja srpskih ratnih ciljeva u Bosni“.

– Treba li podsjećati da je Dodik rekao za Bošnjake, koji su se vratili na svoja ognjišta nakon progona od vojnih, policijski i paravojnih formacija bosanskih Srba i naravno onih iz Srbije, da ponovo okupiraju Drinu. Treba li podsjećati da on svakodnevno veliča ratne zločince čime ponižava žrtve genocida i teških ratnih zločina počinjenih od vojske, policije i paravojnih formacija bosanskih Srba. Treba li podsjećati da svakodnevno negira Bošnjake kao narod, negira bosanski jezik i naziva Bosnu i Hercegovinu nemogućom i propalom državom, a imame “odžama koji arlauču”. Treba li podsjećati da Dodik svakodnevno negira sudske presude za genocid i druge teške ratne zločine. Treba li podsjećati da on svojim separatističkim prijetnjama predstavlja prijetnju miru u BiH, zbog čega nema stranih investicija u našoj zemlji – istakao je Salkić.

Prema njegovim riječima, Dodikove prijetnje secesijom prijete miru i stvaraju osjećaja nesigurnosti, što je najveći razlog zbog kojeg naši građani odlaze iz Bosne i Hercegovine.

Salkić je naglasio da bi se “Milorad Dodik trebao svakodnevno izvinjavati za sve ove postupke prema građanima naše zemlje, Srbima, Bošnjacima, Hrvatima i svima drugima.

Dodao je da “Dodik i svi oni koji danas veličaju ratne zločince, smatraju ih svojim herojima, negiraju genocid trebaju se izviniti žrtvama i potomcima žrtava genocida Sigurne zone UN-a Srebrenica, muslimanima Bošnjacima, kojeg su počinile vojska i dijelovi policije bosanskih Srba”.

Trebamo li se podsjetiti da poricanje počinjenog, dokazanog i sudskog genocida potječe iz Srbije. Nakon ovih događaja, Predstavnici vlade Srbije mogu podučavati ljude moralnim lekcijama o dobrim i zlim ljudima. Čekamo priznanje, ispriku,