Dodik: Komšić je simbol 1. marta jer 26 godina nakon rata na prevaru izvršava zadatak hrvatskog člana predsjedništva!

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, ponovo je negirao 1. mart 1992. kazavši da je to zapravo prvi oružani pucanj u BiH i rezultat pokušaja obespravljivanja jednog od tri ravnopravna naroda u BiH.

“U tom svjetlu vidim i današnju izjavu Željka Komšića kome su papiri memorijalnog centra poslužili da na dnevni red stavi svoju političku agendu kao rezervni bošnjački član Predsjedništva u kojoj Srbe poistovjećuje sa nacistima, nameće im kolektivnu krivicu za individulane zločine, traži izmjenu Ustava po pitanju Srebrenice i još nam oduzima pravo da govorimo”, kazao je Dodik.

“Komšić je simbol 1. marta, jer 26 godina nakon završetka rata na prevaru izvršava zadatak hrvatskog člana Predsjedništva, a da ga Hrvati nisu izabrali. Oni proživljavaju ono što su pripremili prvenstveno za Srbe na 1. ožujka”, rekao je Dodik.

“Genocidni dokumenti” ili “Transkripti genocida” pretraživa su serija transkripata / transkripata zasjedanja Srpskog narodnog zbora / Narodne skupštine Republike Srpske u BiH.

Dokumenti su poznati već dugo, ali im je teško pristupiti i nisu pogodni za lako pretraživanje. Kroz projekt MC Srebrenica – Potočari, dokumenti će biti dostupni univerzitetima, nevladinim organizacijama, istraživačima, novinarima i zainteresiranim osobama koje mogu tražiti transkripte na sjednicama.

Među njima će moći pronaći uvod u Mladićev krvavi praznik u Srebrenici od 1991. godine, kada je Rajko Dukić otvoreno govorio o pobuni protiv Dahije.

Na današnji dan proglašena je nezavisnost BiH nakon što su građani na referendumu donijeli odluku. Nakon toga je većina građana odlučila odvojiti zemlju od tadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i osamostaliti se.

Referendum je održan 29. februara i 1. marta, a 2.073.568 birača glasalo je za nezavisnosti. Od ukupnog broja glasača na referendumu, 99,7 posto bilo je za nezavisnost, a 0,3 posto protiv, navodi se u izvješću N1.